VIDEO: Snažíme se pomoci, ale čas hraje proti nám. Velitel Němčík hodnotí situaci v Turecku

Velitel českého USAR týmu Jiří Němčík. Foto: HZS ČR

ADIYAMAN (TURECKO) –  Čtvrtým dnem pomáhají české hasičské jednotky v Turecku. Včera začali pomáhat na místě, kde spadly dvě sedmipatrové budovy. V sutinách pracují nadále. Hasiči vyhledávají možné přeživší, úspěšnost, že najdou živé klesá. Celou situaci okomentoval český velitel USAR týmu Jiří Němčík.

Několik mrtvých, čas je neúprosný

Ve zříceninách nalezli ve středu 8. února hned několik zemřelých. „V jedné budově jsme našli sedm mrtvých, ve druhé máme prozatím potvrzené tři mrtvé,“ sdělil velitel USAR jednotky Jiří Němčík. Dodal, že s největší pravděpodobností nikdo nepřežil.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

První zásah je vždycky podle velitele nejtěžší, protože se musí dlouho čekat. V prvních okamžicích je nejvíce vytížená manažerská část týmu, která musí vše vyjednat s tureckou stranou a zjistit celou aktuální situaci. Poté, až získají správné informace, se mohou pustit do záchranných prací. Celý tým je plně nasazený. „Snažíme se pomoci, ale čas je proti nám,“ dodává s vážnou tváří Němčík.

Video: HZS ČR

Blízcí chtějí najít své mrtvé příbuzné a kamarády

Hasiči předpokládají, že v sutinách je stále ještě několik desítek lidí, a tak nepolevují. Priorita je záchrana živých, ale neméně důležité je i vyproštění zemřelých, pokud je během prací najdou. Blízcí se s nimi mohou rozloučit.

USAR tým v letadle.
Foto: HZS ČR
Zničená země. Foto: HZS ČR
Záchranné práce. Foto: HZS ČR.
Všude jen sutiny. Foto: HZS ČR