Mrkev je zdravá a relativně levná. Nadýchaný mrkvový moučník v podobě rychlé hrnkové buchty

Foto: Rýdlová J.

Mrkev je výbornou zeleninou, kterou lze použít nejen k přípravě klasických slaných pokrmů, ale také k pečení sladkostí. Proč ji přidávat do těsta? Důvodů je hned několik. Počínaje zdravou výživou a šetřením vlastní peněženky konče. Vyzkoušejte náš recept na nadýchanou mrkvovou buchtu či bábovku.

Proč právě mrkev

Mrkev přidáváme do těsta většinou najemno nastrouhanou. Z kulinářského hlediska dodá těstu charakteristické zabarvení do oranžova, takže funguje jako přírodní barvivo. Zejména šťavnatá čerstvá mrkev obsahuje vodu, takže díky ní těsto zvláční a buchta podle našeho receptu vydrží i několik dní kyprá, jako by jste ji právě upekli.

Ze zdravotního hlediska je mrkev bohatým zdrojem mnohých pro nás potřebných látek. I když velká část vitamínů se pečením zničí, stále zůstane tolik důležitá vláknina. Mrkev díky ní těsto odlehčí (bude snadněji stravitelné) a zvětší jeho objem. Zároveň se však nemusíme bát nežádoucích kalorií, protože jako zelenina jich obsahuje málo.

V neposlední řadě díky mrkvi ušetříme. I když se zdražování nevyhnulo ani mrkvi, patří stále k těm levnějším surovinám. Díky ní budete mít těsta více, tedy za málo peněz získáte hodně muziky.

Mrkvová buchta

Suroviny

½ až 1 hrníček cukru (krupice, krystal) podle toho, jak moc jste zvyklí sladit

3 vejce

½ hrníčku oleje

½ hrníčku mléka

2 hrníčky polohrubé mouky

4 hrníčky najemno nastrouhané mrkve

1 prášek do pečiva

Najemno nakrájené ořechy, semínka, rozinky, brusinky atd.

Pozn. hrníček cca 300 ml

Postup

Cukr ušleháme se žloutky dohladka, postupně pak přidáváme po trošce olej, mléko a mouku. Prášek do pečiva smícháme se zbytkem mouky a vmícháme do těsta až ke konci. Podrobněji jsme o tom, jak zacházet s práškem do pečiva, psali zde. Když zpracujeme tento základ těsta, přidáme nastrouhanou mrkev a oříšky, semínka nebo rozinky, pokud máme. Ořechy i sušené ovoce je dobré alespoň na 30 minut namočit, zejména pokud je hodně vyschlé. Nakonec vmícháme tuhý sníh, který jsme ušlehali z bílků. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut.

Tip

Nejrychlejší variantou pečení je použití hlubšího plechu nebo pekáčku. Těsto také velmi dobře upečete v remosce. Pokud použijete formu na bábovku, dodáte svému výtvoru slavnostnější vzhled.