Trh s hypotékami klesl na historické dno. Lidé musejí začít hledat nové způsoby bydlení

Zdroj:Pexels/RODNAE Productions

ČESKO – Bydlení „ve vlastním“ je v Česku – např. ve srovnání s dalšími evropskými zeměmi – enormně populární. Ačkoliv mnozí samozřejmě na to, aby si koupili vlastní byt/dům peníze nemají, stávalo se celkem pravidlem, že v mnoha případech dosáhli na hypotéky. I když hypotéka je samozřejmě závazek na dlouhá desetiletí, donedávna platilo přesvědčení, že je lepší roky splácet vlastní nemovitost, než platit nájem. Jenže stávající situace ukazuje, že tento systém je již neudržitelný.

Neúprosná čísla

Hypoteční trh se dle dostupných dat dostal na nové dno. Jen v meziměsíčním srovnání zaznamenal 16% pokles, letos v lednu si tedy klienti nesjednali ani 2 tisíce půjček na bydlení. To je nejméně za posledních 20 let. Podle statistiky Hypomonitor pak klesla také výše průměrné hypotéky, a to cca ke 2,8 milionů korun. Důvody jsou přitom docela jasné: na jedné straně přísná pravidla stanovená ČNB, tedy vysoké úrokové sazby v hodnotách kolem 6 %, a na straně druhé vysoké ceny nemovitostí.

Pokud bychom měli sáhnout po konkrétních číslech, která jasně dokreslují poměrně logické dopady na trh s hypotékami, tak za průměrnou třímilionovou hypotéku se splatností 25 let aktuálně lidé zaplatí v průměru 18 tisíc měsíčně. Tři miliony přitom např. v hlavním městě stěží stačí na pořízení jednopokojového bytu. Ačkoliv zájem o hypotéky dle slov ekonomů na českém trhu přetrvává, mnozí lidé již při schůzce s hypotečním poradcem zjistí, že jednoduše na hypotéku vůbec nemají šanci dosáhnout, příp. jsou podmínky tak nevýhodné, že záměr koupit nemovitost raději odloží.

Vzhledem k situaci tedy není divu, že možnosti financování vlastního bydlení jsou velmi omezené. Lidé se tak postupně začínají ohlížet i po jiných variantách. Vedle nájmů pak zvýšený zájem zaznamenává v minulosti v Česku velmi populární družstevní bydlení. V případech družstevních bytů totiž lidé nemusejí složit při nastěhování plnou kupní částku, ale svůj podíl splácejí prostřednictvím plateb klasického nájmu.

Kdy čekat změnu?

Ekonomové se shodují, že změny k lepšímu minimálně v dohledné době zrovna čekat nelze. „Koupě nemovitostí skrze úvěry bude těžká a objem nových hypoték bude letos velmi slabý. Hypoteční trh bude v limbu do té doby, než dojde ke snížení úrokových sazeb, nebo ke snížení cen nemovitostí,“ objasnil ekonom Radim Dohnal. Rychlejší dle jeho slov pravděpodobně bude pokles úrokových sazeb, k němuž by mohlo dojít již letos, ne však v nijak zásadní míře. „Hypoteční sazby začnou v letošním roce pravděpodobně mírně klesat, ale bude to pokles spíše symbolický,“ potvrdil Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace. Oživení na hypotečním trhu tedy v brzké budoucnosti nehrozí.  „Na objemy hypoték, jako byly v letech 2020-2021, se už nikdy nedostaneme,“ uzavřel Dohnal přímo.