Teplé jídlo jako luxus? Stále více lidí projevuje zájem o „úsporné vaření“. Kde se mu naučit?

Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov

ČESKO – Rostoucí ceny potravin jsou stále více skloňovaným tématem. Kromě daného stavu se již i příslušné kontrolní orgány začínají zabývat zjišťováním toho, kdo je za situaci zodpovědný. Bez ohledu na výsledky šetření je však jedno jisté: potraviny radikálně zdražily, což zdražilo obědy v restauracích, jídelnách a nakonec i prodražuje klasické domácí vaření. Není tedy divu, že postupně začínají vznikat různé kurzy a kuchařky zaměřující se specificky na úsporné vaření.

Z extrémního nárůstu cen potravin se jednotlivé součástí celého řetězce obviňují navzájem. Faktem každopádně je, že v loňském roce rostly nejvíce ceny rostlinných výrobků, v některých případech až o 60 %. V případě živočišné výroby nebyl růst tak prudký, ale na sklonku roku začal zrychlovat, podobně jako celková inflace u potravin. Dle meziročního srovnání ledna 2022/2023 pak na dvojnásobek narostly ceny cukru krystal a vajec, o 80 % podražil moučkový cukr, o dvě třetiny vzrostly ceny vepřového sádla a roztíracích tuků. Problémem tak již zdaleka nejsou jen hojně diskutované ceny cukru – ministerstvo zemědělství proto chce prošetřit také ceny vajec, jablek, brambor, mléka, masa, totéž plánuje i Antimonopolní úřad.

Když se teplé jídlo stává luxusem

Komplexní zvyšování cen potravin (a také energií) se pak promítlo samozřejmě také do cen v restauracích, kdy průměrná cena oběda v loni létě přesahovala již 160 Kč a na podzim atakovala hranici 180 Kč. Reagovat na vývoj trhu však samozřejmě nemusí jen soukromé subjekty, ale např. i školní jídelny. Těm již bylo ze zákona umožněno, aby ceny za obědy pro děti zvýšily (většina z nich tak prozatím neučinila). Ačkoliv stravování dětí je tak ve většině případů zajištěno ve školkách a školách (a rodiče mohou v určitých případech využít i možnosti úhrady obědů pro děti ze strany státu), mnoho rodin se potýká s nedostatkem finančních prostředků na nákup kvalitních potravin, z nichž by bylo možné vařit plnohodnotná jídla. A tak se pozornost začíná soustředit nejen na ekonomické hospodaření s potravinami, ale i úsporné vaření.

Jak na úsporné vaření?

Na poskytování rad, jak efektivně nakupovat a následně ze zakoupených potravin také vhodně uvařit a neplýtvat, se tak již zaměřuje celá řada dobročinných organizací. Cenné informace se lze dozvědět dokonce i na ad hoc organizovaných kurzech, kde se účastníci/e dozvědí, jak správně zacházet s čerstvými potravinami a jak vařit ze surovin, které jsou dostupné. Kromě toho se postupně zvyšuje zájem o to, jak efektivně využívat např. i zbytky z předešlých dní a jak do jídelníčku zařadit ovoce a zeleninu, aniž by to znamenalo hlubokou díru do rodinného rozpočtu. Kromě různých neziskovek podobné akce organizuje i Potravinová banka, ministerstvo práce a sociálních věcí dokonce vydalo „Úspornou kuchařku“. Ať už ale budete uvažovat o tom, že byste mohli začít vařit úsporně, nebo ne, všechny organizace shodně vybízí, že přebytečné potraviny by lidé rozhodně neměli vyhazovat, ale darovat je lidem v nouzi, do komunitních lednic či je nabídnout přes mobilní aplikace.