FRÝDEK – MÍSTEK: Rozmohl se nám tady takový nešvar. Lidé odkládají odpadky mimo popelnice

Odpadky na ulici Křižíkova ve Frýdku. Foto: Město FM

FRÝDEK – MÍSTEK – Krabice od výrobků, pytle napěchované různým odpadem nebo nábytek a další. Ve Frýdku-Místku se rozmohl nešvar. Lidé odkládají odpad mimo nádoby nebo místa k tomu určená. Město muselo začít kritická místa monitorovat.  V odpadcích se ve velkém „topí“ Frýdek nebo Skalice. Odkládání odpadu není estetickým problémem pouze těchto částí města. Novým nešvarem je totiž také odkládání pytlů s odpadky vedle nádob, a navzdory tomu, že jsou prázdné. Odpadky se poté vlivem větru šíří po městě. Finance na následné čištění by přitom mohly posloužit někde, kde jsou opravdu potřeba.

Fotopasti zachytí hříšníky!

Jedním z negativních příkladů je stanoviště kontejnerů v Křižíkově ulici u zastávky „Válcovny plechu autobusové stanoviště“ ve Frýdku. Podle vyjádření frýdecko – místrckého magistrátu je v místě dostatek kontejnerů i svoz dle vyjádření města pravidelný a dostatečný.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V Křižíkově ulici odkládají mimo kontejnery odpad také lidé, kteří nemají bydliště ve Frýdku-Místku a svážejí ho z větších vzdáleností. Podle informací Frýdecké skládky jde také o odkládání například zbytků vozidel, která lidé rozebírají. „Nemůžeme to tolerovat. Vytíženým pracovníkům Frýdecké skládky tím přibývá práce, odložené odpady hyzdí místo a rozčilují místní,“ uvedl náměstek primátora pro investice, rozpočet, finance a životní prostředí Jiří Kajzar,

Pracovníci Frýdecké skládky odložený odpad musejí nakládat a vykládat ručně. Ke všemu ho musí třídit, čímž vnikají další náklady i nároky na čas. Kvůli opakujícím se stížnostem radnice musela přistoupit k instalaci fotopasti, která hříšníky zaznamenává a město proti nim následně může zakročit.

Problém má i Skalice

Nejde přitom o ojedinělé místo. Dalším z problematických míst je stanoviště kontejnerů ve Skalici-Kamenci. Objevuje se zde opakovaně odpad okolo nádob, dokonce i nesprávně odložená stavební suť, která patří do recyklačního provozu Frýdecké skládky. „Cílem nás všech by mělo být udržování pořádku a čistoty ve městě, k čemuž pohazování odpadků okolo popelnic a vůbec po okolí nepřispívá,“ dodal náměstek primátora Jiří Kajzar. Jedním dechem dodal, že každý jedinec by si měl uvědomit zodpovědnost za své jednání a nespoléhat na to, že „to za něj někdo vždy uklidí. K veřejnému prostoru by se lidé měli chovat se stejnou pečlivostí jako například ke svému vlastnímu obydlí.

Černý puntík mají také firmy

Město se potýká také s případy, kdy firmy nemají zajištěnou likvidaci svého odpadu, a to i přesto, že povinností každého podnikatele je zajistit si na své náklady nádobu na komunální a separované odpady. „Město bude v kontrole kritických míst a zároveň vyzývá živnostníky, aby si zajistili odpovídající počet nádob, a omezili tak vznik nepořádku,“ dodává závěrem mluvčí města Frýdek – Místek Jana Musálková Jeckelová.

Suť Kamenec. Foto: Město FM