Řidiči, končí vám letos platnost řidičáku? Na úřad vyrazte brzy, jsou vás tisíce

Ilustrační foto. Autor: Jiří Zerzoň

OSTRAVA – Ostravský magistrát se chystá na velký nápor žadatelů o výměnu řidičáku. V Ostravě letos končí platnost průkazu 20 tisícům řidičů! Pokud chcete předejít dlouhému čekání, žádost o nový řidičský průkaz si podejte co nejrychleji, obzvláště pokud vám jeho platnost končí už za tři měsíce. Žádost můžete podat elektronicky i fyzicky, přičemž největší nápor žadatelů je vždy v pondělky, za zrychlené vydání nového dokladu si připlatíte, jinak je výměna zdarma.

Platnost řidičského průkazu se odvíjí od skupin oprávnění, které má řidič v držení. Platnost řidičských průkazů na pět let se vztahuje pro držitele skupin řidičských oprávnění C1, C1 + E, C, C + E, D1 + E a D + E. Držitelé ostatních skupin oprávnění, tedy osobní vozidla a motocykly, mají platnost řidičských průkazů na deset let.

Na úřad raději už teď

Zvýšený zájem žadatelů standardně nastává před obdobím dovolených, kdy lidé v lepším případě až před cestou na dovolenou zjistí, že platnost průkazu skončila. V tom horším případě to zjišťují dokonce při silniční kontrole. „Vzhledem k možnosti požádat o výměnu řidičského průkazu tři měsíce před skončením platnosti dokladu, je nyní ideální doba k tomuto kroku pro ty, kterých se výměna průkazu týká v nastávajících měsících,“ konstatoval náměstek primátora Jan Dohnal. K samotné výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz.

Úřední hodiny ostravského magistrátu

Řidiči si o nový řidičský průkaz mohou zažádat fyzicky, na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Úřední hodiny odboru dopravně správních činností jsou každý pracovní den v týdnu, přičemž v pátek je určený pouze pro objednané klienty. V pondělí a středu zajišťuje úřad služby od 8:00 do 17:00, v úterý a čtvrtek od 7:30 do 15.30. Nejvíc žadatelů přitom na úřad míří standardně první den v týdnu. K výměně dokladů lze tedy doporučit i ostatní dny v týdnu. Ideální a nejrychlejší situace samozřejmě nastává poté, co se klient objedná.

Žádost můžete podat i elektronicky

Elektronicky si o nový doklad můžete zažádat prostřednictvím datové schránky přes nový Portál dopravy. Při elektronické žádosti si řidič vybere úřad, na kterém si podá žádost a zároveň si svůj hotový nový řidičský průkaz vyzvedne. Elektronická žádost je velmi rychlá, nezabere více než pár minut a všechny důležité údaje má žadatel v systému již předvyplněné.

Pokud chcete vydat průkaz zrychleně, připravte si peněženku

Elektronicky i fyzicky je možné podat žádost o výměnu neplatného řidičského průkazu jak ve lhůtě standardní, tedy do 20 dní a to bez poplatku, tak i ve lhůtě kratší, to jest do 5 pracovních dnů. Za předpokladu, že chcete nový řidičák urychleně, musíte si nachystat 700 korun. U elektronicky podané žádosti k úhradě  správního poplatku dochází v okamžiku vyzvednutí nového řidičského průkazu. Více informací k řidičákům se dozvíte na následujícím odkaze.