FRÝDEK – MÍSTEK: Rušení poboček České pošty přinese komplikace

Foto ilustrační: Pixabay

FRÝDEK – MÍSTEK – Česká pošta se dlouhodobě potýká s finančními problémy. Uvedla, že zájem lidí o listovní služby dlouhodobě klesá vlivem digitalizace. Český telekomunikační úřad proto změny reflektoval a upravil parametry rozložení poboček ve svých normách. Nově tak každá obec s počtem obyvatel nad 2500 nemusí mít poštu v docházkové vzdálenosti do dvou kilometrů, ale nově do tří. V pobočkové praxi České pošty to znamená, že z nynějších 3 200 pošt bude po změně legislativy 300 nepovinných, které Česká pošta z ekonomických důvodů zruší bez náhrady. Změny nastanou od 1. července.  Vedení Frýdku – Místku se domnívá, že rušení poboček přinese komplikace pro občany.

Zruší se dvě pošty

Frýdek-Místek stejně jako další města a obce dne 31. 3. 2023 obdržel potvrzení o zrušení poboček České pošty. Státní podnik plánuje zcela uzavřít pobočku v ulicích 1. máje na sídlišti Riviéra v Místku a v Heydukově ulici u kulturního domu ve Frýdku. „Považuji za krajně nevhodné, že se informaci, které pobočky budou ve Frýdku-Místku zrušeny, dozvídáme oficiálně až dnes a jako poslední. I když chápu, že je potřeba s Českou poštou dělat určité změny, rozhodnutí o uzavření poboček stejně jako představitelé dalších měst a obcí nevítám, protože zkomplikuje život občanům, zejména seniorům. V tento okamžik mohu potvrdit pouze jedno, budeme s Českou poštou jednat, jak zajistit dostupnost služeb v našem městě,“ zareagoval primátor Petr Korč.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Které zůstanou?

Po uzavření dvou poboček by tak ve městě zůstaly dvě hlavní, a to v ulici Sadové a na Antonínově náměstí, dále menší pošty v Lískovci a v Chlebovicích. Město však plánuje s Českou poštou nepříjemnou situaci probrat a hledat řešení přijatelné pro občany.

Vyjádření České pošty

Česká pošta neuzavírá pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se redukce pobočkové sítě netýká pošt Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819. Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta se zruší, zajistí podnik dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. Všechny pošty, které Česká pošta provozuje, jsou schopné zajistit požadovaný standard služeb. „Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ říká Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Vytížená pošta? Objednejte se!

Na nejvytíženějších poštách, kterých je 400, se lze objednat na konkrétní čas a na konkrétní službu, a to pouze jednu hodinu před plánovanou návštěvou pobočky. Pro odeslání a výdej balíků mohou zákazníci využít celkem 7 625 Balíkoven a samoobslužných výdejních boxů po celé České republice.

Redukce poboček stanovil Český telekomunikační úřad podle jejich parametrů. Konkrétní pošty k uzavření se vybíraly podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability, provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.