Rušení poboček České pošty v Opavě: Vláda ani zástupci pošty s městem nic neprojednali

Česká pošta: Shutterstock

OPAVA – Humbuk a šok kolem rušení poboček České pošty otřásl také Opavou. Vedení města je znepokojené komunikací pošty. Informace dostali pozdě.

V Opavě, která má 56 834 obyvatel se mají rušit hned čtyři pobočky ze šesti. Od 1. července mají přestat fungovat pobočky v Kateřinkách, Jaktaři, Kylešovicích, a dokonce i nově otevřená pobočka na nádraží Opava západ. „Pošta ani ministerstvo vnitra s městem o této skutečnosti nejednali. Vedení města s tímto krokem nesouhlasí a spolu s dalšími dotčenými městy jedná o další strategii, zní vyjádření na facebookovém profilu města Opavy. Ve městě zůstane pouze pošta v Obchodním centru Tesco na Těšínské a v Obchodním centru Breda.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Primátor města Opavy Tomáš Navrátil na svém profilu na sociální síti uvedl, že už nyní lidé čekají na jedno odbavení patnáct minut. „První informaci o zrušení konkrétních poboček jsme obdrželi až dnes,“ uvedl primátor města Opavy Tomáš Navrátil. Jedním dechem dodal, že první informaci o rušení poboček se město dozvědělo teprve ve čtvrtek 30. března z médií, nikoliv od České pošty nebo Ministerstva vnitra.

Vyjádření České pošty

Česká pošta neuzavírá pobočky v obcích, kde sídlí pouze jedna pošta. Zároveň se redukce pobočkové sítě netýká pošt Partner, kterých je po celé České republice aktuálně 819. Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta se zruší, zajistí podnik dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. Všechny pošty, které Česká pošta provozuje, jsou schopné zajistit požadovaný standard služeb. „Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta,“ říká Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Vytížená pošta? Objednejte se!

Na nejvytíženějších poštách, kterých je 400, se lze objednat na konkrétní čas a na konkrétní službu, a to pouze jednu hodinu před plánovanou návštěvou pobočky. Pro odeslání a výdej balíků mohou zákazníci využít celkem 7 625 Balíkoven a samoobslužných výdejních boxů po celé České republice.

Redukce poboček stanovil Český telekomunikační úřad podle jejich parametrů. Konkrétní pošty k uzavření se vybíraly podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability, provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.