Bezručova vyhlídka nabízí Hradec nad Moravicí jako na dlani

Bezručova vyhlídka v zámeckém parku v Hradci nad Moravicí: Foto: Anna Petruželková
Bezručova vyhlídka v zámeckém parku v Hradci nad Moravicí: Foto: Anna Petruželková

Bezručova vyhlídka v zámeckém parku v Hradci nad Moravicí je příjemné místo, které rozhodně stojí za návštěvu. K dřevěné vyhlídce vás zavedou značené parkové stezky vinoucí se okrasnou zahradou a lesoparkem. Když vystoupíte na dřevěný ochoz a posadíte se na lavičku, můžete nejen shlížet na moravskoslezské město, ale také se zaposlouchat do zpěvu ptactva nebo relaxovat. 

Bezručova vyhlídka vytesaná do kamene

Vykročte malebnými uličkami do srdce zámeckého parku v Hradci nad Moravicí za výhledy. Bezručova vyhlídka je menší rozhledna s kouzelnou atmosférou. Byla postavena pravděpodobně už okolo roku 1890, tehdy však toto místo mělo název Kaiser Willhelmshöhe, v překladu Výšina císaře Viléma. Vyhlídka byla údajně vybudovaná na oslavu povýšení pruského království na císařství v roce 1871, což bylo vytesáno na pamětním kameni uprostřed louky naproti schodišti. Vyhlídku během své krátké návštěvy Hradce nad Moravicí navštívil pruský císař Vilém II. v září 1913. Místními je rozhledové místo také nazýváno Fanny Baude, tento nápis objevíte asi 20 m jihozápadně od kamenného pilíře vyhlídkové věže na plochém kameni. Rekonstrukce vyhlídky proběhla v roce 2000.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Výhled z Bezručovy vyhlídky na město Hradec nad Moravici: Foto: Anna Petruželková
Výhled z Bezručovy vyhlídky na město Hradec nad Moravici: Foto: Anna Petruželková

Vyhlídka na kamenných pilotech

Volně přístupná dřevěná Bezručova vyhlídka stojí na čtyřech kamenných pilířích v nadmořské výšce 435 m, její celková výška je přibližně 9 m, výška vyhlídkové plošiny 4 m a na dřevěný ochoz vystoupíte po 16 schodech. Panoramatický výhled zde nečekejte, ale i tak se z ochozu s dřevěnými lavičkami můžete kochat výhledem na město, zámek Hradec nad Moravicí i na širokou rovinu táhnoucí se až za Opavu do Polska.

Kudy k Bezručově vyhlídce?

Parkovat lze na náměstí před zámkem (GPS: 49.8656108N, 17.8750683E). Od zámku v Hradci nad Moravicí se vydejte přes zámecký park k rozhledně po modré turistické značce – cesta Bohumila Patera (cca 1,5 km s převýšením 100 m). Výlet k Bezručově vyhlídce zvládnou i malé děti.

Zámek v Hradci nad Moravicí: Foto: Anna Petruželková
Zámek v Hradci nad Moravicí: Foto: Anna Petruželková

Místo výletu

Kraj: Moravskoslezský
Okres: Opava
Město: Hradec nad Moravicí

Kontakt

Turistické informační centrum
Hradec nad Moravicí
Podolská 308 (Babinec)
747 41 Hradec nad Moravicí

tel.: +420) 595 173 043
e-mail: ic@muhradec.cz
web: www.ichradec.cz

Tip na fajn výlet

Objevte v Moravskoslezském kraji krásný zámek Kravaře, dozvíte se, jak ho získal polský šlechtic a alchymista, a také se vydejte na zámek Raduň, který vás potěší úchvatnou oranžerii v rozlehlém anglickém parku.