Místo tří daní z přidané hodnoty dvě a k tomu další zdražení? Vládní úsporná jízda pokračuje

Zdroj: Pexels/Towfiqu barbhuiya

ČESKO – Vládní koalice pokračuje v nespočtu plánů na to, jak uspořit peníze, resp. jak do prázdnotou zejícího státního rozpočtu nalít peníze. A tak mj. plánuje také velkou reformu DPH. Namísto tří daní, které jsou v Česku zavedeny nyní, by měly být jen dvě. Což by sice na jednu stranu znamenalo zjednodušení daňového systému, na stranu druhou však další nevyhnutelné zdražování. Není tedy divu, že ani ve vládní koalici na tomto tématu opět nepanuje shoda.

K úsporám vpřed!

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nestačí překvapovat. Připravil totiž největší reformu DPH za posledních osm let. Namísto tří sazeb, tedy deseti-, čtrnácti- a jednadvacetiprocentní, by již měly být jen dvě. Jedna standardní – jednadvacetiprocentní – a jedna snížená. Ta čtrnáctiprocentní. Byť zjednodušení systému by mnozí přivítali, faktem je, že provedení Stanjurova záměru spíše vyvolalo vlnu kritiky. Ministr Stanjura totiž navrhuje přesunout část služeb z nejnižší sazby do té nejvyšší, a to včetně vodného a stočného, vstupenek na kulturní a sportovní akce či točeného piva. „Všechno posuzujeme podle určitých hledisek, jestli je tam nějaký společenský důvod, že společnost ty služby potřebuje více. Pak můžeme pomoci snížením sazby. Pivo je ale alkohol, tam žádný důvod ke snížení sazby nevidím. Všechno ostatní je k debatě,“ uvedl Stanjura.

Vyostřená debata

Ačkoliv Stanjura tvrdí, že návrhy jsou k debatě, již nyní je zřejmé, že nejen opozice bude v mnoha případech tvrdě proti. Četné výhrady vůči návrhu ministra financí totiž mají i koaliční partneři. Např. Piráti by sice sjednocení DPH jen do dvou kategorií pro zjednodušení přivítali, Stanjurovo provedení se jim ale rozhodně nezamlouvá. „Například u růstu DPH u ubytovacích služeb by byl dopad třeba i na studenty vysokých škol. A ti už nyní za bydlení platí rekordní částky,“ uvedl Jakub Michálek (Piráti).

Jako problém ale koaliční partneři vidí také některé přesuny ze sazby 10% do té 14%. V praktické rovině by tak totiž podražily např. i léky, jízdenky na MHD nebo stravovací služby, knihy ad. Ministerstvo financí také navrhuje z nejnižší sazby do té nejvyšší přeřadit teplo nebo opravy obuvi a kol. Není tedy divu, že lidovci a starostové by nakonec rádi zachovali tři sazby DPH. A v té nejnižší by měly být základní potraviny a v nejvyšší naopak např. řezané květiny nebo vstup do parních lázní. Podle Stanjury by pak ve snížené sazbě měly zůstat jen sociálně nejcitlivější položky. Zatím však ve vládě nepanuje shoda v tom, které to vlastně jsou. Údajně by se tak mělo diskutovat o každé jednotlivé položce zvlášť – resp. o tom, zda je nezbytné, aby se jí týkala snížena sazba DPH, nebo ne.

K čemu změna směřuje?

Díky navrhovaným změnám v sazbách DPH by si státní rozpočet mohl pomoci až ke 20 mld. Kč ročně navíc. Jedná se o další z řady plánovaných opatření, která mají pomoci snížit masivní schodek státního rozpočtu. Příští rok by pak dle plánu vlády mělo dojít k jeho snížení o 70 mld. Kč.

Dle odborníků sice nějaký efekt plánované změny mít mohou, otázkou je, zda pozitivní, či nikoliv. Nakonec totiž navýšení DPH může vést ke zvýšení cen tolik, že lidé služby přestanou využívat úplně, nebo jejich využití omezí. A státní kasa se tak nakonec plánovaných příjmů stejně nedočká.

Ministr Stanjura chce finální verzi návrhu přeložit v červnu a definitivně by se o něm mohlo hlasovat na podzim.