První změny důchodů: Na důchod bude nutné pracovat o 5 let déle, ten předčasný se nevyplatí

Zdroj: Pexels/Brett Sayles

ČESKO – Důchodová reforma v posledních týdnech doslova hýbe Českem. Ačkoliv její kompletní podoba zatím není známa, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) včera představil první změny v důchodech. Dotknou se nejen jejich navyšování, ale také doby, kterou budou lidé muset odpracovat, aby na důchod měli nárok. Ta se totiž zvýší. A zpřísní se také podmínky pro odchod do důchodu předčasného tak, aby tento krok nebyl nijak výhodný…

Změny ve valorizacích

Valorizace důchodů za normálních okolností probíhá vždy na počátku nového roku. V případě, že růst cen překročí 5 %, dochází k valorizaci mimořádné. Těch v posledním roce proběhlo hned několik a penzistům se tak poměrně progresivně důchody navyšovaly. Více však těm, jejichž důchody byly vyšší. Právě to chce Jurečka změnit, stejně jako celý systém valorizace. Při ní se tzv. zásluhová část zvedá o inflaci, což v důsledku znamená, že více rostou právě důchody vyšší. Nově by také stát neměl zvyšovat penze o polovinu růstu reálných mezd, ale o třetinu.

Změní se i systém mimořádné valorizace. Vláda již prosadila, že při červnové mimořádné valorizaci bude růst penzí menší. Zásluhová část vzroste o 2,3 % a všem důchodcům vzroste důchod ještě o 400 Kč.  A podobně by to mělo být i v budoucnu. Dle Jurečkova plánu by však mimořádnou valorizaci měl nahradit mimořádný příspěvek (opět vyměřovaný dle principu valorizací, kdy část by měla být stejná pro všechny a část určena výší penze), čím by došlo k eliminování nekontrolovatelného růstů důchodů. „Pro vyplacení mimořádného příspěvku nebude nutné nikam chodit, o nic žádat, tento příspěvek bude k důchodu připočten automaticky,“ uvedl také Jurečka s tím, že tento systém bude transparentnější a férovější, a to i vzhledem k lidem s průměrnými a podprůměrnými důchody.

Na tomto novém systému se koalice shoduje, např. dle ministra vnitra Rakušana (STAN) je každý šestý důchod v Česku placen z dluhu, a proto je třeba nastavit systém, který je dlouhodobě udržitelný. Plán pak podpořil i prezident. Dle jeho slov není možné žít dlouhodobě na dluh, což se nyní děje. Proto je daný stav třeba napravit. „I když to bolí, myslím, že je to fér,“ dodal.

Do důchodu jen tak nepůjdeme…

Podle plánů vlády by se kromě změn v systému valorizací penzí měla změnit také nezbytná doba, kterou je třeba pro odchod do důchodu naplnit (odvádět sociální pojištění). Místo dnešních 30-35 let se má hranice posunout na 40 let. A stejně tak by mělo dojít ke změnám v předčasných důchodech. Ty by se totiž měly stát méně výhodnými – a měla by být také zkrácena doba, o niž si lze odchod do penze zkrátit. Z nynějších 5 let by tento limit měl činit jen 3 roky. A penze by o to také měly být adekvátně kráceny.

Jurečka chce ale také určit náročná povolání, která by měla mít nárok na odchod do důchodu dříve. V žádném případě by se ale dle jeho vyjádření nemělo stávat, aby dřívější důchod byl výhodnější než ten pozdější – řádný. „Jsme v situaci, kdy je potřeba, abychom udělali zodpovědné kroky. Abychom i budoucím generacím byli schopni zajistit také důstojné důchody,“ uzavřel ministr.

Očekává se, že celý tento návrh na počátku května vláda schválí – a platit by tedy měl začít od 1. září tohoto roku.