Virus ptačí chřipky v Rychvaldu se rozšířil. Utraceno bude 15 tisíc krůt

Foto: HZS MSK

RYCHVALD – Ptačí chřipka, která se objevila v jednom z chovů v Rychvaldu, má své smutné pokračování. Virus se mezi krůtami rozšířil a 15 tisíc jich bude muset být usmrceno. Krajská veterinární správa pro Moravskoslezský kraj podala ve čtvrtek 4. května odpoledne nemilou zprávu. Virus se začal šířit i do sousedních hal a i tato drůbež se musí usmrtit.

Jak to všechno začalo

Nebezpečný virus ptačí chřipky v chovu potvrdila veterinární správa v úterý 2. května. Okamžitá likvidace nakažených zvířat začala hned na druhý den. „Provádějí ji Moravskoslezští hasiči ze stanic v Karviné, ale i dvě jednotky dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic a Havířova-Města,“ sdělila mluvčí hasičů Kamila Langerová. Práce na likvidaci uhynulých zvířat pokračují i ve čtvrtek 4. května.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Práce v nebezpečných podmínkách

Hasiči vstupují do nebezpečného prostoru v ochranných oblecích, rukavicích a holínkách přilepenými izolačními páskami k oblekům a maskami s filtry. Mrtvé krůty vynáší ručně, přičemž váha jedné krůty je 14,5 kilo.

Každý z hasičů, který ukončí zásah v nebezpečné zóně, musí projít osobní dekontaminací. „Po ukončení procesu dekontaminace se mohou hasiči opět obléknout do svého běžného zásahového obleku,“ dodala Langerová. Po vyklizení všech uhynulých krůt hasiči provedli i prvotní dezinfekci hal. Připomeňte si také první článek.

Foto: HZS MSK