Jsou první v kraji s robotickou laboratorní linkou. Pomůže i pacientům

Slavnostní spuštění robotické linky. Foto: Moravskoslezský kraj

OPAVA – Slezská nemocnice v Opavě je první krajskou nemocnicí, která má robotickou laboratorní linku. Linka dokáže vzorky lépe analyzovat, a předcházet tak chybám ve vyhodnocování. Laboratorní pracovníci budou také pracovat v bezpečnějším prostředí. V neposlední řadě se zlepší péče o pacienta.

Menší chybovost a ochrana laborantů

Umožňuje analyzovat během tří sekund řadu charakteristik důležitých pro zpracování vzorku a tím minimalizovat potenciální chyby související s manuálním zpracováním vzorků. Robotická linka také dokáže vyhodnotit vzorky s vyšší prioritou a analyzovat je přednostně.

Linka navíc představuje i bezpečnější pracovní prostředí, dochází k nižšímu kontaktu s biologickým materiálem, což je přínosné i pro laborantky. “Jsem rád, že v naší nemocnici disponujeme novou unikátní technologií, která byla dosud doménou jen velkých pracovišť. Technologie přináší řadu výhod nejen laboratořím, lékařům, ale jde v konečném důsledku i zlepšení péče pro pacienta, a to považuji za velmi důležité,” uzavřel přednosti pořízené linky ředitel Slezské nemocnice Karel Siebert. Slezská nemocnice pořídila laboratorní linku za 35 milionů korun na leasing.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.