Ostraváci, chcete se podívat do míst v radnici, kam běžně nemůžete? Nezmeškejte muzejní noc!

Foto: Město Ostrava.

OSTRAVA – Ostravská muzejní noc, při které si budete moci prohlédnout i pro veřejnost běžně nepřístupné prostory radnice se kvapem blíží! Kromě prohlídek radniční budovy čeká na návštěvníky bohatý kulturní program před radnicí. Téma letošní muzejní noci je recyklace.

Prohlédněte si místa radnice, kam se běžně nedostanete!

Ostravská muzejní noc odstartuje už v sobotu 20. května v 17:30 před budovou nové radnice, která je nejvyšší v České republice. Návštěvníci si budou moci prohlédnout sál zastupitelstva nebo síň Rady města Ostravy. Ve své pracovně je přivítá i ostravský primátor Jan Dohnal. Třešničkou na dortu je pohled na Ostravu z ochozu radniční věže.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

První komentovaná prohlídka prostor Nové radnice začne v 18:00. Prohlídky budou probíhat ve dvacetiminutových intervalech až do 23:00, kdy si před půlnocí, prohlédnou radnici poslední zájemci. Bez povšimnutí návštěvníků jistě nezůstane ani raritní výtah radnice, který se jmenuje páternoster.

Pestrý kulturní program čeká na zájemce i před radnicí, kde vystoupí například DJ Zeppelin, Bum Bum Band, Silesian Brass Quintet, Adán nebo Sánchez band.

Připomínka významného starosty Prokeše

Návštěvníci si budou moci připomenout také 150 výročí od narození Jana Prokeše, iniciátora Velké Ostravy a nejvýznamnějšího starosty. Zájemci si mohou prohlédnout poslední nýt, který do věže zanýtoval právě Jan Prokeš v roce 1930 a vyfotografovat se v ‚Prokešově‘ fotopointu. „Osobnost Jana Prokeše připomenou též průvodci v rámci komentovaných prohlídek Novou radnicí, o jejíž výstavbu, jakož i o mnohé další potřebné budovy, se zasadil právě on,“ okomentoval primátor Ostravy Jan Dohnal.

Letošní téma muzejní noci je recyklace

Tématem letošní Ostravské muzejní noci je i recyklace v rámci hesla „Nevyhazuj, recykluj.“ Před Novou radnicí tak budou lidé moci navštívit stánky OZO Ostrava. Reuse centrum pod stanem nabídne ukázku sortimentu předmětů k obětovnému využití, s možností jejich zakoupení. Přispět můžete také do veřejné sbírky na ostravskou zeleň. Připravený je i workshop s názvem „Hrnek není jen na pití,“ Kreativní činnost obsáhne malování na porcelán, a také výrobu svíček v rámci ukázek netradičního využití starých hrnků, skleniček a talířků.

Letos proběhne již 14. ročník Ostravské muzejní noci, slavnostní zahájení před budovou Nové radnice se koná od roku 2013. Letos se do Ostravské muzejní noci zapojí celkem 31 organizací. V roce 2009, když akce začínala, se na ní podílelo devět subjektů.