Přijďte na veřejnou diskuzi a rozhodněte o tom, jak se v Kopřivnici bude žít

Foto ilustrační: Pixabay

KOPŘIVNICE – Možná si často říkáte, co ve městě chybí, nebo co by se mohlo změnit, ale nevíte, co s tím udělat. Právě teď máte příležitost se vyslovit! Vedení radnice plánuje diskuzní setkání s občany s názvem Plánujme společně. Při setkání všichni prodiskutují problémy, které je ve městě trápí, a pokusí se najít cestu, jak je změnit. Z diskuzí u stolů vzniknou návrhy a nápady, které město realizuje, takže máte opravdu možnost život ve městě skutečně ovlivnit. Dva návrhy, které získají na fóru od přítomných nejvíce hlasů, se pak budou moci realizovat, protože předkladatel obdrží na jeho uskutečnění finanční šek. Těšte se i na ochutnávku kávy a na losování o dárky.

Diskuze bude u sedmi stolů

Na setkání přítomní pojmenují a určí deset problémů a příležitostí Kopřivnice. Příchozí budou diskutovat u sedmi tematických stolů o životním prostředí, dopravě, sociálních a zdravotnických službách, bydlení, vzdělávání, podnikání, možnostech trávení volného času, informovanosti a dalších tématech, která je zajímají. „Na každý problém je třeba pohlížet jako na příležitost, neboť jeho vyřešení je příležitostí k dalšímu rozvoji a posouvá nás dále. Chceme vědět, kde tyto příležitosti vidí občané,“ uvedla koordinátorka Zdravého města Kopřivnice Ivana Holubová.

Vznikne deset návrhů

Z diskuze u stolů vzejde deset návrhů. S vítěznou desítkou bude úřad pracovat při tvorbě akčního plánu a rozpočtu města na nadcházející období. „Obyvatelé, kteří přijdou diskutovat, tak skutečně ovlivní, co se bude v příštím roce v Kopřivnici dělat,“ okomentovala význam akce Ivana Holubová. Setkání se uskuteční ve čtvrtek 25. května od 16:00 v zasedací místnosti, v desátém patře radnice.

Místnost bude přístupná od 16 hodin a oficiální diskuze začne až v 16:30.Příchozí tedy mohou první půlhodinu plně využít například ke koupi kávy nebo k navštívení doprovodných aktivit akce.

Holubová doplnila, že u jednoho diskuzního stolu budou i zástupci dětského zastupitelstva, kteří  přítomným představí výsledky obdobného diskuzního fóra pro žáky základních škol, které proběhlo 16. května.

Dva návrhy získají finance na realizaci

Kromě deseti problémů a příležitostí budou moci účastníci setkání navrhnout, a poté společně odhlasovat aktivitu, která přímo na fóru získá šek v hodnotě 10 000 nebo 5 000 korun. V minulosti finanční podporu využili například místní skauti na nákup čtyř stanů, pionýři uspořádali netradiční odpoledne pro veřejnost. Dětské zastupitelstvo zase připravilo bingo pro seniory. Šanci získat šek má každý, kdo přijde s návrhem na vylepšení života místních obyvatel, o jehož smysluplnosti se mu podaří přesvědčit také ostatní.

Můžete si koupit kávu nebo výrobky z terapeutické dílny

Příchozí se mohou těšit také na prodej výrobků sociálně terapeutické dílny Effatha, ochutnávku kávy z lokální pražírny Strakafe. V neposlední řadě se můžete těšit na edukační stánek kampaně Prsakoule.  Je zaměřená na preventivní samovyšetření prsou a varlat.