Aokigahara: Co je příčinou vysokého počtu sebevražd v tomto lese?

Les Aoikigahara. Zdroj: www.commons.wikimedia.org

Temné lesy jsou tajemné, ale v některých z nich prý číhají zlé síly. Byli tací, kteří se podobným věcem vysmívali… domů se však nevrátili.

Les Aokigahara – les sebevrahů?

Les Aokigahara se nachází na úpatí japonské hory Fudži. Je to velmi, velmi podivné místo. Což o to, les s překrásnými stromy je sám o sobě půvabný, ale ta atmosféra… Od pradávna se o něm říká, že tu žijí démoni z japonské mytologie, našeptávající prý lidem, aby ukončili svůj život.

Je tomu skutečně tak? Realita je taková, že zde opravdu každoročně spáchá sebevraždu několik desítek lidí. A tak je tento les druhým místem s největším počtem sebevražd na světě (po americkém Golden Gate Bridge v San Franciscu). Úřady zde dokonce nechaly rozmístit cedule s nápisy „Važte si života!“ Krom toho také telefonní čísla na psychology. Jenom v roce 2002 zde bylo zaznamenáno 78 sebevražd! Říká se ale také, že počet sebevražd je spojen především s mimořádnými událostmi, kupříkladu v roce 2010 zde náhle stoupl počet sebevražd, prý kvůli finanční krizi.

Lidé se zde nejčastěji věší na stromech nebo se předávkují. Byla zřízena jednotka, která jednou ročně prochází les a těla sebevrahů sbírá. Avšak protože je to jen jednou ročně, lesní dělníci na těla narážejí poměrně častěji. Jakmile někoho najdou, jsou povinni ho odnést na místní lesní stanici a oznámit vše policii. Než ale policie na odlehlé místo přijede, je často vybraný dělník nucen strávit na stanici s mrtvým tělem noc, což jistě není příjemné. Navíc – podle tradice, když je tělo sebevraha ponecháno samotné, jeho duch se bojí a volá a mrtvola se začne přesouvat v naději, že někoho najde a nebude samotná.

To, že tělo bylo v místnosti uloženo jinde, než kde bylo ráno nalezeno, tvrdí velké množství lesních pracovníků, kteří s tím přišli do styku.

Proč ale tolik smrtí? Podle místních za tím nejsou jen démoni. „Atmosféra smrti“ je prý v lese již natolik silná, že prostupuje i stromy. Vnímavý a citlivý člověk pak pocítí neodolatelnou touhu se zabít. Půda pod lesem je poměrně tvrdá, a to protože má lávové podloží; kořeny stromů tak nemohou do země vrůstat natolik, jako například u nás, a tak je v lese mnoho spadlých a vyvrácených stromů.  A dostáváme se i k další věci: k tradici ubasute.

Ubasute

Prý jsou ve stromech usazeni přízraky lidí, kteří byli v lese jaksi odloženi. V 19. století byla Aokigahara místem vykonávání tradice ubasute, kdy lidé odnášeli do lesa své staré, slabé či jinak nemohoucí příbuzné, a tam je nechali osudu. Jsou to tito smutní duchové, kteří mají na sebevraždách také nějaký podíl?

O tomto lese se dále vyprávějí jiné zkazky: nefunguje tu prý kompas a člověk se snadno ztratí, navíc v něm žijí medvědi, kteří napadají lidi.

O tomto lese natočil krátký film geolog Azusa Hayano s názvem: „Aokigahara – les sebevrahů“.