Sezóna meruněk je v plném proudu. Meruňky jsou skvělým ovocem pro přípravu nejrůznějších zákusků. Zejména v letním horku přijde vhod rychlý recept bez pečení, který vás svou chutí a lehkostí osvěží. Navíc právě teď cena meruněk je díky sezóně relativně nízká. Pokud potřebujete ušetřit, kupte je ve výprodeji třeba na trhu. Vůbec nebude vadit, budou-li příliš měkké nebo trochu pomačkané. Stejně je totiž budete muset nejdříve povařit.
Kromě své nezaměnitelné chuti mají meruňky mnohé další přednosti. Syrové meruňky jsou bohaté na vitamín C. Přibližně tři až čtyři středně velké plody stačí k pokrytí poloviny denní dávky tohoto vitamínu. Dále jsou také zdrojem vitamínu A. V malém množství obsahují rovněž další nutné vitamíny a minerály. Jsou rovněž zdrojem vlákniny.
Meruňkový dezert se zakysanou smetanou
Suroviny
2 vanilkové pudinky
500 g čerstvých meruněk nebo 1 velká konzerva kompotovaných
750 ml tekutin (šťáva z meruněk + voda)
250 g dětských piškotů
300 g zakysané smetany (nejlépe 18%)
Kokos
Cukr
Čokoláda na ozdobení (není nutná)
Postup
Čerstvé meruňky nakrájíme a vhodíme do 500 ml vroucí vody. Povaříme, dokud nezměknou, osladíme a scedíme. Ovoce necháme vychladnout a horkou šťávu použijeme na přípravu pudinku. Pudinkový prášek rozmícháme v 250 ml studené vody a vmícháme do mírně vařící meruňkové šťávy. Vznikne nám tak hustý pudink. Po vychladnutí do něj opatrně vmícháme zakysanou smetanu a dle potřeby dosladíme.
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo potravinářskou folií a na ni naskládáme první vrstvu: piškoty, meruňkový krém ze zakysané smetany a kousky mírně uvařených meruněk (můžete je i rozmačkat na pyré) a nakonec posypeme kokosem. Stejně položíme druhou vrstvu, přičemž piškoty dáme plochou stranou nahoru. Povrch namažeme zbytkem krému a posypeme kokosem. Můžeme jemně ozdobit čokoládovou polevou. Necháme odležet v chladnici, minimálně 12 hodin.
Přejeme dobrou chuť