Také nevíte, co neustále vymýšlet na snídani či svačinu, ať už pro sebe či pro děti? Léto je skvělým obdobím, protože dozrává mnoho oblíbeného ovoce. Většina lidí miluje broskve a nektarinky. Stačí jeden nebo dva kousky ovoce a trocha ovesných vloček. Během chvilky připravíte chutný a zdravý pokrm.
Bohatství v ovesných vločkách
Ovesné vločky jsou bohaté na vitamíny i minerály a také obsahují tolik potřebnou vlákninu. Z vitamínů uveďme zejména B1, B5 a E, které jsou důležité pro správnou funkci nervového systému. Z minerálů se jedná hlavně o vápník, hořčík, křemík a zinek. Jejich dalším pozitivem je nulový obsah cholesterolu a relativně nízký glykemický index i energetická hodnota.
Ovesné kaše jsou lehce stravitelné, a proto se doporučují při různých trávicích obtížích. Oves jako taková je bezlepková. Obsahuje však bílkovinu zvanou avenin, která se může chovat obdobně jako lepek, a tudíž některým celiakům může vadit.
Ovesná kaše s ovocem
- Suroviny
- Menší hrníček jemně mletých ovesných vloček
- Ovoce – broskev (nektarinka), banán, případně jablko
- Med
- Mletý kokos
- Mletá skořice
Postup
Do misky vsypeme jemně mleté ovesné vločky a zalejeme je horkou vodou tak, aby byly úplně ponořeny. (Pokud je kaše příliš hustá, přidáme vodu.) Jemně mleté vločky změknou velmi rychle, není potřeba je namáčet předem, což je velká výhoda, když spěcháme. (Klasické vločky budou potřebovat více času. Chceme-li ovesnou kaši na snídani, vyplatí se namočit je již večer.) Ovoce nakrájíme na drobné kousky a spolu s mletým kokosem vmícháme do vloček. Nakonec kaši dochutíme medem a mletou skořicí. Pro snížení glykemického indexu můžeme do pokrmu přidat trochu tvarohu či bílého, nejlépe smetanového, jogurtu.
Přejeme dobrou chuť!