
Mnohdy řešíme v práci problémy se stravováním, a to i přesto, že máme k dispozici jídelnu pro zaměstnance nebo alespoň restauraci poblíž. Zakoupený oběd nám ne vždy úplně vyhovuje. Někdy je příliš slaný, jindy planý, případně tučný. Často nám nezbyde čas si na něj zaskočit a, když už ke stolu konečně dorazíme, meníčko je vypleněno hladovci, kteří přišli před námi. Problémem číslo jedna bývá cena. Pravidelné stravování v restauracích, byť za zvýhodněné ceny, dokáže poněkud nabourat rodinný rozpočet. Při orientační ceně 170 Kč za porci hotového jídla z denního menu, přijde týdenní stravování pro jednoho člověka téměř na 900 Kč a pro dva dospělé na necelé 1 800 Kč.
Proto určitě přijde vhod recept na doma uvařený oběd, jehož příprava nám nezabere příliš mnoho času a který přežije cestu do naší práce bez úhony. Další jeho velkou výhodou je, že jej bez problému ohřejeme stejnoměrně během chvilky v mikrovlnce, což zdaleka neplatí o každém pokrmu. Jeho pořizovací cena není rozhodně nijak závratná, přitom je chutný, zdravý a lehce stravitelný. Je vhodný i pro ty, kteří musí hlídat svou hmotnost.
Zapékané brambory se zeleninou a nivou
Suroviny
- brambory
- květák (případně zbytky další zeleniny, např. brokolice)
- cibule
- pikantní uzenina (párek, klobáska)
- vajíčka
- niva
- sůl a koření (mletý kmín, pepř, oregano, sladká paprika, trochu chilli)
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Květák očistíme a nakrájíme na tenké a malé kousky. Pekáček nebo remosku vyložíme pečicím papírem, poklademe plátky brambor, posypeme jemně kořením, přidáme druhou vrstvu v podobě květáku (brokolice) a nakrájené uzeniny a opět okořeníme. Vrstvy střídáme podle množství surovin. Můžeme končit plátky brambor, ale nemusíme. Pokrm vložíme do trouby a zapékáme. Jakmile brambory částečně změknou, zalejeme obsah pekáčku rozmíchanými vajíčky. Jakmile se vajíčka řádně propečou, posypeme nastrouhanou nivou, kterou necháme v horké troubě roztopit a jemně zapéct. Zapékané brambory se výborně krájejí několik hodin po vychladnutí.