Jak využít sedmikrásky v kuchyni

Foto: Rýdlová J.

Sedmikrásky jsou pro někoho nežádoucím plevelem v trávníku, pro jiného jarem v kuchyni. Pokud sedmikrásky na svém trávníku nechcete, je škoda je jen tak posekat sekačkou. Není totiž problém najít pro ně rychlé a užitečné uplatnění v kuchyni.

Sedmikráska chudobka je symbolem jednoduché krásy a také skromnosti a vytrvalosti. Je nenáročná na podmínky, roste vytrvale od jara až do podzimu. Tato bylina není sice považována za typickou léčivku, nicméně její jemné účinky mohou podpořit detoxikaci a regeneraci těla po zimě.

Co se dá ze sedmikrásky sníst

Sedmikráska je jedlá téměř celá:

  • Květy. Patří mezi nejčastější volbu. Mají jemně nahořklou, lehce oříškovou chuť a hodí se jak do salátů, tak na ozdobu pomazánek, chlebíčků, polévek či dezertů. Lze je i kandovat nebo přidat do kostek ledu na letní limonádu.
  • Lístky. Mladé zelené lístky lze nasekat do pomazánek, polévek nebo přimíchat k polníčku či rukole. Jsou také skvělé do bylinkového másla nebo jarního pesta. Můžete z nich připravit i domácí sirup nebo med.
  • Poupata. Připomínají drobné kapary. Můžeš je naložit do octa a použít jako ozvláštnění salátů nebo jednohubek.
  • Stvoly (stonečky) – nejsou jedovaté, ale bývají tuhé, proto se obvykle nevyužívají. Ale při vaření vývarů nebo odvarech můžou posloužit stejně jako jiné natě.

 Léčivé účinky sedmikrásky

Sedmikrásky obsahují např. vitamín C, minerální látky, hořčiny a třísloviny. Podporují trávení a mají mírné protizánětlivé účinky. V lidovém léčitelství se z nich dělaly zejména obklady a čaje nebo se přidávaly do mastí. Mezi její mírně léčivé účinky patří tedy zejména:

  •  Protizánětlivé účinky. Doplněk při zmírnění zánětů, například při onemocněních dýchacích cest nebo kožních problémech.
  • Podpora trávení. Čaj z květů nebo listů může pomoci při zažívacích potížích.
  • Diuretické účinky. Má mírné močopudné účinky, což pomáhá dochází-li k nežádoucímu zadržování vody v těle.
  • Léčba ran. Obklady ze sedmikrásky se používaly k hojení ran a zklidnění podrážděné pokožky.

 Kdy a jak sedmikrásky sbírat

Nejlepší čas na sběr je na jaře, tedy nyní, a také začátkem léta, kdy jsou květy čerstvé, šťavnaté a plné chuti. Některé zdroje uvádějí, že většina léčivých rostlin, včetně sedmikrásek, má nejvyšší koncentraci účinných látek v době, kdy je slunce nejvýš, tedy zhruba mezi 11. a 14. hodinou. Právě tehdy jsou květy nejvíc otevřené a „nabitější“ – ať už jde o esenciální oleje, flavonoidy nebo vitamín C. Pokud potřebujeme květy na ozdobu, např. moučníku či salátu, pak je lépe je sbírat k ránu či dopoledne, kdy jsou svěží, čerstvě rozevřené a nejsou ještě povadlé od silného slunce. Ke sběru vybírejte vždy čisté lokality, mimo dosah silnic, městských psích zón nebo postřikovaných trávníků. Sbírejte s mírou, pamatujte také na včely a další užitečný hmyz.

Kolik sedmikrásky za den

Sedmikráska obsahuje hořčiny a třísloviny, tudíž může ve větším množství mírně zatížit trávení nebo způsobit podráždění žaludku. Pro dospělého člověka se doporučuje cca 10 čerstvých květů denně jako součást jídelníčku (např. v salátu, pomazánce, na chlebu). U čaje nebo odvaru 1–2 lžičky sušených květů na šálek, maximálně 2–3 šálky denně.