
Palačinky patří mezi oblíbené pokrmy, které milují jak děti, tak dospělí. Jsou ideální nejen jako snídaně, oběd či večeře, ale rovněž jako dezert. Pro ty, kterým lepek činí potíže, lze vytvořit i bezlepkové varianty. Přinášíme jednoduchý recept, který je rozšířený o použití ovesných vloček. Palačinky tak oproti klasické variantě získají mnohá plus. Při servírování se fantazii meze nekladou, takže může přijít ke slovu také tvarohová směs s rumem.
Proč použít ovesné vločky
- Výživová hodnota. Přidáním ovesných vloček zvýšíme nutriční hodnotu pokrmu. Ovesné vločky jsou totiž bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a komplexní sacharidy.
- Sytost pokrmu. Již zmíněná vláknina obsažená v ovesných vločkách pomáhá prodloužit pocit sytosti.
- Konzistence těsta. Vločky nasáknou tekutinu, takže těsto zahustí. Palačinky budou vláčnější a hutnější než jen z klasické pšeničné hladké mouky.
- Chuť. Zejména celozrnné vločky mohou těstu dodat jemně oříškovou chuť.
- Vhodné i pro bezlepkovou dietu. Pokud použijete certifikované ovesné vločky (tato informace je uvedena na obalu), u kterých nehrozí kontaminace lepkem při zpracování, a pšeničnou mouku jimi zcela nahradíte, získáte bezlepkový pokrm.
Klasické palačinky s vločkami a moukou
- 100 ml mléka
- 90 g hladké pšeničné mouky
- 4 vrchovaté polévkové lžíce jemněji rozmixovaných ovesných vloček
- 1 vejce
- Špetka soli
- trocha prášku do pečiva (chceme-li, aby byly nadýchanější)
Toto množství vyjde přibližně na 3 až 4 větší palačinky.

Palačinky z ovesných vloček bez mouky – bezlepková varianta
- 1 šálek jemněji rozmixovaných ovesných vloček
- 1 šálek mléka (nebo rostlinného alternativy)
- 1 banán (pro sladkost a vlhkost)
- 1 až 2 vejce
- Špetka soli
- trocha prášku do pečiva (chceme-li, aby byly nadýchanější)
U obou receptů postupujeme klasicky. Dle potřeby těsto zahustíme vločkami či zředíme tekutinou. Smažíme na malém množství oleje. Zbytky tuku odsajeme po usmažení papírovým ubrouskem.
Servírovací tip:
Palačinky plníme nejlépe kyselejší marmeládou (např. z červeného rybízu). Poté potřeme směsí, kterou připravíme smícháním tvarohu z vaničky se lžičkou medu a trochou rumu. Máme-li, můžeme přidat i namleté ořechy.