Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 392
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 394
Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 394
PŘEROV – Přerov se přidává k dalším městům a obcím v Olomouckém kraji, které budou třídit gastroodpad, to znamená zbytky z kuchyně. Zkušební provoz začíná ve čtvrtek 27. října v několika lokalitách ve městě, pokud se systém osvědčí, dostanou se speciální nádoby na sběr odpadu také do dalších lokalit města.
Až doteď končily zbytky jídel z přerovských domácností na skládce, v horším případě v toaletní míse. Od 27. října budou mít Přerované možnost vhazovat gastroodpad rostlinného i živočišného původu do speciálních nádob o objemu 120 litrů. Zkušebním provozem projde několik lokalit – dvacítka nádob bude mít své stanoviště v ulicích Mikuláškova, Osmek, Seifertova, Sokolská, Svornosti, U Výstaviště, Velká Dlážka a Za Mlýnem. „Do nádob se budou vyhazovat potraviny po datu spotřeby, zbytky vařeného jídla, pečivo, ovoce, zelenina, sedliny kávy a čaje – a to i s původním obalem kromě skla. Vytříděný odpad se následně sveze do bioplynové stanice, kde se zpracuje a využije pro výrobu elektřiny, plynu a tepla,“ uvedl Petr Školoud z přerovského magistrátu.
Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.
Kuchyňský odpad a nespotřebované potraviny tvoří běžně asi 25 procent obsahu popelnic na směsný komunální odpad. Jen v České republice zaplní skládky 2 miliony tun biologicky rozložitelného komunálního odpadu, který zde produkuje škodlivé emise. „V Přerově se soustavně zabýváme otázkou, jak chránit životní prostředí a odpad v maximální možné míře recyklovat. Možnost vytřídit gastroodpad od komunálního odpadu, zmenšit tak jeho objem a přispět k produkci zelené energie, se nám jeví jako přínosné řešení. Nezanedbatelnou výhodou je také finanční úspora za skládkovné,“ doplnila Eva Kousalová z odboru majetku.
Za půlroční zkušební provoz zaplatí město Přerov 60 tisíc korun. Pokud se systém v příštích měsících osvědčí, dostanou se speciální nádoby také do dalších lokalit města.