Historickým městem roku 2022 v Olomouckém kraji je Šternberk

Foto Národní památkový ústav

ŠTERNBERK – Šternberk se stal historickým městem roku 2022 v Olomouckém kraji. Smyslem soutěže je napomoci k záchraně a obnově nejcennějších částí architektonického dědictví města. Město Šternberk tak postupuje do celostátního kola soutěže, jejímž vítězem se stal už v roce 2008.

Vítězem v soutěži o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v Olomouckém kraji se stalo pro rok 2022 město Šternberk. “Město Šternberk včetně historického centra města dosahuje viditelných výsledků v proměně a regeneraci. Hlavním smyslem regenerace městské památkové zóny je napomoci k záchraně a obnově nejcennějších částí architektonického dědictví města,” uvedla mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Sandra Kolářová. Ve Šternberku se například prováděly obnovné práce na objektu bývalého augustiniánského kláštera (mimo jiné obnova fasády či restaurování vstupních dveří a portálů). Na území městské památkové zóny bylo v minulých letech také realizováno množství zásadních akcí, které vedly k významnému zhodnocení jednotlivých objektů včetně jejich zpřístupnění a prezentace veřejnosti.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Komise vysoce zhodnotila dlouhodobou péči o památkovou zónu včetně dominant města a uvolňování značných finančních prostředků na údržbu a postupnou rozumnou obnovu kláštera při složitém hledání využití tak rozlehlého komplexu. Ocenila také souvislou finanční podporu vlastníků nemovitostí v chráněném území formou vlastního dotačního programu města. Zároveň komise zdůraznila „obydlenost“ památkové zóny. Příkladná je také péče o památky místního významu, spolupráce s církvemi a Správou státního hradu Šternberk, bohatý společenský život a pěstování tradic.

Cena a z ní vyplývající právo užívat titul Historické město roku, je udělována od roku 1994 Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Ministerstvem kultury a Ministerstvem pro místní rozvoj. Sestává z křišťálové plastiky, pamětního grafického listu a finanční částky jeden milion korun. Dosud jediným celostátním vítězem z Olomouckého kraje se po mnohaletém úsilí a přesvědčivých výsledcích v oblasti památkové péče stalo v roce 2008 právě město Šternberk. Vítězství v této soutěži v Olomouckém kraji městu zajistilo automatický postup do celostátního kola.