Státní rozpočet je v obrovském mínusu, přesto chce vláda navyšovat rodičovský příspěvek

Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich

ČESKO – V posledních týdnech je hlavním tématem vlády zejména to, odkud do státního rozpočtu s největším schodkem v historii napumpovat další peníze. O víkendu tak byla v rámci úspor schválena např. změna valorizace důchodů, kromě toho má být brzy představen celý balík dalších úsporných opatření, která by měla zahrnout i zvyšování daní. Přesto ale vláda plánuje další obrovský výdaj v podobě navýšení rodičovského příspěvku. A v tomto případě vlastně ani není divu – na tomto kroku vlastně panuje v jisté míře shoda dokonce i napříč politickým spektrem.

Zdá se, že alespoň v některých případech dokáže s vládou Petra Fialy (ODS) souznít i opozice. Nejen z vládních stran se totiž ozývají hlasy volající po navýšení tzv. rodičovského příspěvku, a to minimálně o 50 tis. Kč.  „Chci, abychom dokázali zvýšit ´rodičák´, minimální adekvátní částka by se mohla pohybovat kolem 50 tisíc. Také bych byl rád, kdybychom o tom jednali co nejdříve, aby ta částka byla rodičům k dispozici ještě letos,“ uvedl přímo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Princip vyplácení a výše rodičovského příspěvku

Aktuálně na jedno narozené dítě připadá příspěvek ve výši 300 tis. Kč (v případě vícerčat je příspěvek vyšší), který je možné rozložit v době čerpání až na 4 roky. Od délky čerpání se tedy odvíjí také částka, která je pravidelně každý měsíc vyplácena. Národní ekonomická rada vlády (NERV) přitom již v loňském roce doporučila, aby doba pobírání rodičovského příspěvku byla zkrácena a zkrátila se tak i doba rodičovské dovolené. Na to však není naprosto připraven celý český systém, v němž scházejí školky a další podobná předškolní zařízení. Rodič, který o dítě pečuje, tak v podstatě do zaměstnání nastoupit dříve nemůže, ani kdyby chtěl.

K lednu letošního roku pak rodičovský příspěvek pobíralo cca 280 tis. rodin a stát jim dle dat MPSV vyplácí měsíčně celkem přes 2,5 mld. Kč. Za poslední dekádu rodičovský příspěvek rostl jen jedenkrát, a to před třemi lety o částku 80 tis. Kč. A faktem je, že stávající inflaci a radikální zdražování nutně nemůže pokrýt. Není tedy divu, že s navýšením celkové částky příspěvku se ztotožňují i zástupci opozice. Ti by však přivítali, kdyby bylo ještě velkorysejší: zástupci ANO navrhují růst o 100 tis. Kč a zástupci SPD o 90 tis. Kč. „Inflace tvrdě dopadá také na mladé rodiny,“ uvedla přímo Alena Schillerová (ANO).

Rodičovský příspěvek vs. důchody?

Jak navíc ukazují data, za poslední dekádu (a při zohlednění navýšení před třemi lety) rodičovský příspěvek vzrostl v průměru ani ne o tři tisíce. Naopak průměrný důchod se za danou dobu téměř zdvojnásobil a v lednu činil cca 19,5 tis. Kč. Penze jsou tedy právě díky valorizačnímu mechanismu výrazně vyšší než příspěvky pro rodiče starající se o děti. Není tedy divu, že kromě jednorázového navýšení rodičovského příspěvku se ozývají také návrhy, aby se výše rodičovského příspěvku určovala podobně jako výše penzí. „Dlouhodobě prosazujeme automatickou předvídatelnou valorizaci rodičovského příspěvku,“ uvedla tak Olga Richterová (Piráti), místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. I s tímto plánem pak opozice souhlasí.

Na podnět poslanců hnutí ANO probere Sněmovna rodičovský příspěvek již na svém zítřejším jednání.