Dobré jídlo, program pro děti, pěkná hudba. Víkend bude v Olomouci patřit tvarůžkovému festivalu

Tvarůžkový festival Olomouc
foto olomouc.eu

LOMOUC – Nadcházející víkend Olomouc ožije oblíbeným gastronomickým festivalem. Chystá se oslava pro město typického pokrmu – už pošesté se uskuteční tvarůžkový festival. Konat se bude v sobotu 15. a v neděli 16. dubna. Těšit se můžete nejen na tvarůžky, ale i na cooking show, trhy s regionálními produkty a program pro děti. Po dobrém jídle si můžete poslechnout pěknou hudbu.

Gastronomický festival plný pokrmů z olomouckých tvarůžků, doplněný o nabídku regionálních piv a zpestřený prodejem řemeslných výrobků má v olomouckém kalendáři akcí už své stálé místo. První víkend po Velikonocích bude proto i letos centrum města patřit více než čtyřem desítkám prodejců s nabídkou gastronomických specialit a více než třem desítkám stánků s regionálními produkty a výrobky značky Haná – regionální produkt. „Je to vůbec největší počet prodejců od začátku konání festivalu,“ vyzdvihuje vedoucí odboru cestovního ruchu a kultury olomouckého magistrátu Karin Vykydalová. „I letos se mohou návštěvníci těšit na speciální Tvarůžkový obchůdek, ve kterém bude možné zakoupit i různé propagační předměty s tvarůžkovou tematikou, jako jsou speciální trička, ponožky, nebo čokoládové pralinky s tvarůžkovou náplní,“ nechává nahlédnout do nabídky Karin Vykydalová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Na obou centrálních náměstích bude po celou dobu konání festivalu vždy od 10 do 18 hodin připravený bohatý kulturní program. Na Horním náměstí návštěvníky čeká cooking show. Zajímavé recepty s tvarůžky tady budou prezentovat gastronomický mág Roman Paulus a česká herečka, komička a zpěvačka Sandra Pogodová. Kromě toho na náměstí vystoupí cimbálové muziky, v sobotu v podvečer se mohou lidé těšit na vystoupení olomoucké hudebnice a zpěvačky Natálie Tichánkové s kapelou 4GOOD, v neděli pak kromě vaření na pódiu a cimbálové kapely vystoupí i známá kapela Mňága a Žďorp.

Na co se mohou těšit děti

Na Dolním náměstí bude probíhat program zaměřený zejména na rodiny s dětmi. Zaručenými zážitky pro ně bude jistě divadelní představení divadla Tramtarie, vystoupení Hudebně dramatického studia, kouzelnická show, Pianothéka Sandry a Richarada Pogodových či show Šaška Vikyho. V rámci sobotního programu vystoupí i dětská hvězda Matěj Plšek s kapelou, vítěz soutěže Hlas Česka. Na náměstí se mohou děti těšit i na dílničky, pískování nebo malování na obličej.

Tvarůžková cyklojízda

Na své si přijdou v rámci programu festivalu i cyklisté. V sobotu 15. dubna se pojede Tvarůžková cyklojízda. Trasa povede z Loštic, tradičního místa jejich výroby, do Olomouce. „Pro zájemce bude do Loštic vypraven z Olomouce i cyklobus. Pro zúčastněné je nutné se registrovat a zaplatit registrační poplatek,“ objasňuje vedoucí Informačního centra Olomouc Jitka Lučanová.

Návštěvníci, kteří by si chtěli v Olomouci vychutnat atmosféru festivalu déle než v jednom dni, mohou využít i pobytových balíčků za zvýhodněnou cenu. Ve spolupráci s městem Olomouc je nabízí Střední Morava, sdružení cestovního ruchu.