Obří trůn a 25 tisíc květin. Jarní Flora Olomouc je tu už za pár dní

Květiny
Ilustrační foto Výstaviště Flora Olomouc

OLOMOUC – Majestátní pětimetrový trůn, na který se budou moci lidé posadit, bezmála 25 tisíc květin, tajemný kruh menhirů a záplava barev, jež se navzájem prolínají. To vše čeká návštěvníky jarní Flory Olomouc, která se uskuteční už příští týden.

Od čtvrtku 20. do neděle 23. dubna čeká návštěvníky jarní etapy květinové výstavy Flora Olomouc  bezmála 25 tisíc květin. V hlavní expozici pojmenované Království barev v pavilonu A olomouckého výstaviště se budou moci lidé posadit na obří trůn nebo uvidí třeba tajemný kruh menhirů. Autorkou hlavní expozice je respektovaná floristka Klára Franc Vavříková. Pavilon A díky ní vyplní princip Oswaldova barevného kruhu, trojice základních barev se bude prolínat v křivkách několika velkých kruhů. Vzniknou tak další barvy, tóny a kombinace. „Užití principu kruhu je také poctou pro nedávno zesnulého profesora Ivara Otrubu, jednoho z nejvýznamnějších tuzemských krajinářských architektů a také autora celé řady expozic na výstavách Flora Olomouc. Těší nás, že ho můžeme právě touto formou připomenout. Letošní jarní výstava je současně připomínkou 65 let olomouckých květinových a zahradnických výstav,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc. V pátek 21. dubna se ve 20 hodin uskuteční exkluzivní Večerní prohlídka se speciálním nasvícením expozice, hudebním vystoupením a komentovanou procházkou expozicí s její autorkou.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Důraz na ekologii: Vše z hlavní expozice je možné zrecyklovat či zkompostovat

Letošní hlavní expozice klade v míře doposud nevídané důraz na ekologickou udržitelnost. Nevyprodukuje proto nic, co se nedá zkompostovat anebo znovu využít. Oproti předcházejícím letům tak například při aranži květin nebude využita aranžovací hmota florex, květiny budou usazeny ve skleněných lahvích s vodou. „V květinovém Království barev je tak na prvním místě příroda sama,“ uvedla Klára Franc Vavříková.

Pro návštěvníky jarní výstavy bude v pavilonu A připravena také expozice Českého zahrádkářského svazu pojmenovaná Královny jarního bálu s oblíbenou pěstitelskou poradnou a posezením u vína. K vidění bude v hlavním pavilonu A také prezentace členů Asociace soukromého zemědělství ČR a jejich produktů s názvem Odkaz starých selských tradic, prezentace zahradnických a uměleckých škol z několika krajů a také prestižní floristická soutěž Pohár Flory Olomouc či expozice věnovaná kopřivě coby zemědělské plodině.

Na oblíbené Zahradnické trhy přijede přes 250 prodejců

Součástí jarní výstavy jsou také tradiční velké Zahradnické trhy, tento rok na ně dorazí více než 250 prodejců. Bezmála polovina z nich bude nabízet zahradnické nářadí, skleníky, mechanizaci či materiál jako například přísady, sazenice, konifery, semena, stromky, osivo, květiny, kaktusy a sukulenty. V dalších řádově desítkách stánků bude k dostání nejrůznější občerstvení, a to včetně bezlepkového.

Zejména rodiny s dětmi by ve Smetanových sadech neměly minout hlavní Rudolfovu alej, u níž bude připravena jednak odpočinková zóna a také dětská zóna s kolotočem, vláčkem, skluzavkou a velkými trampolínami – jumpingem. O víkendu tady děti mohou zamířit do dílničky s tvorbou obrázků pomocí barevného písku. V Rudolfově aleji se lidé budou moci potěšit pohledem na upravené květinové záhony, ve středu aleje je budou čekat záhony s ornamenty. Dohromady jde řádově o tisíce květin. Dalších 1800 metrů čtverečních květinových záhonů připravili zahradníci z Výstaviště Flora Olomouc před pavilony A, E, G a H a také v botanické zahradě, kde je dohromady vysazeno zhruba 42 tisíc jarních cibulovin.

Mezinárodní výstava bonsají a suiseki vyplní dva pavilony i oranžerii

Velkým lákadlem na výstavě je prestižní Mezinárodní výstava bonsají a suiseki (okrasných kamenů). Unikátní exempláře budou k vidění hned ve dvou pavilonech – G a H – a také v historické budově oranžerie ve Smetanových sadech. V pavilonu G pak expozici Evropské bonsajové asociace díky spolupráci Výstaviště Flora Olomouc s Unií výtvarných umělců Olomoucka doplní výstava uměleckých děl. „Návštěvníci se v rámci Mezinárodní výstavy bonsají mohou těšit na komentované prohlídky, ukázky tvarování bonsají, workshopy vedené významnými osobnostmi ze světa bonsají, poradnu i přednášky,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora Olomouc. Chybět nebude ani bohatý kulturní doprovodný program, hudební vystoupení či řada odborných přednášek a workshopů.

Výstava bude od čtvrtku do soboty otevřená od 9 do 18 hodín, v neděli od 9 do 17 hodin. Vstupenky si můžete zakoupit online ZDE.