V areálu bývalých Jezdeckých kasáren v Prostějově vznikne park

Zdroj Facebook Rozvíjíme Prostějov

PROSTĚJOV – V blízkosti centra Prostějova vznikne nová odpočinková zóna. Rada města vybrala vítězný návrh urbanistickou – krajinářského zpracování areálu bývalých Jezdeckých kasáren.

Vítězný návrh zahrnuje parkovou část, která je tvořena otevřeným trávníkem lemovaným výsadbou stromů ve výrazných terénních modelacích. Ve stínu stromů budou umístěny různé herní a odpočinkové aktivity. Stávající budova Jízdárny by měla sloužit jako kulturní centrum a zázemí pro botanickou zahradu a skleník. Dále je v řešení počítáno s rozšířením botanické zahrady a vytvořením nového vstupu a průhledů do zahrady. Návrh počítá s nenáročnými druhy vegetačních prvků, jakými jsou například krajinné trávníky. Dešťová voda by se měla hromadit v prohlubních a postupně se vsáknout do půdy. “Park, kde se nenudím, ale kde se také mohu skrýt a být sám sebou. Park, který spojuje. Spojování různých zájmových a věkových skupin, ale i propojování fyzické v rámci struktury města. Nabídka aktivit pro trávení volného času všech obyvatel. Skrytá místa v zeleni pro dětské dobrodružné výpravy. Místo klidné procházky a odpočinek na slunci i ve stínu. To je místo bývalých kasáren,” tak popisuje vítězný návrh tým autorů Romany Michalkové, Adély Chmelové, Elišky Olšanské a Olgy Lebedevy z Prahy.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Soutěž na vypracování urbanisticko-krajinářského řešení lokality bývalého areálu Jezdeckých kasáren v Prostějově byla vyhlášena v prosinci 2022. Odborná porota vybrala na konci letošního března vítěze z celkem 8 soutěžních návrhů. Rada města rozhodla o výsledku soutěže na základě stanoviska odborné poroty. Vítězný návrh bude následně zpracován do dalších stupňů projektové dokumentace. Přípravné fáze projektu začnou ještě tento rok.

O lokalitě Jezdeckých kasáren

Město Prostějov dlouhodobě připravuje revitalizaci plochy po bývalých Jezdeckých kasárnách, ve kterých byly v roce 2016 odstraněny budovy kromě objektu jízdárny. Ta je v současné době využívána jako sklad magistrátu. Z průzkumu mezi občany, který proběhl v roce 2014, vyplynulo, že si přejí různorodý park, kde si své místo najdou všechny věkové skupiny.