Ministr Bartoš představil projekt ke zvýšení dostupnosti bydlení. Jak a komu pomůže?

Zdroj: Pexels/MART PRODUCTION

ČESKO – Krize týkající se nedostupnosti bydlení prostupuje Českem a postupně se vztahuje již i na střední třídu. Problém je navíc poměrně komplexní, jelikož na jednu stranu na trhu není dostatek volných bytů a na stranu druhou je i případné pořízení vlastní nemovitosti pro většinu lidí (i kvůli vysokým úrokovým sazbám hypoték) nemožné. A to i proto, že reálné ceny nemovitostí v posledních deseti lety vzrostly o více jak 60 %. Výsledkem tedy je nedostupné bydlení pro mladé lidi, seniory i pro příslušníky střední třídy. S ohledem na ceny bytů především v krajských městech běžné rodiny v podstatě nemají šanci na jejich pořízení. I proto včera ministerstvo pro místní rozvoj představilo nový koncepční plán Nájemní bydlení, který má dostupnost bydlení v Česku začít zvyšovat.

Nájemní bydlení pro potřebné

Volných bytů v Česku je málo – a jsou-li k dispozici, jsou enormně drahé. I proto chce stát do roku 2025 podpořit nájemní bydlení celkem třemi miliardami korun. Prvních 800 milionů uvolnil příslušný resort včera – a tato částka by měla vystačit na výstavbu tří set nových bytů. Jak uvedl ministr pro místní rozvoj, Ivan Bartoš (Pirát), 500 milionů budou moci získat obce a dalších 300 milionů je určeno pro čerpání ze strany neziskových organizací, charit či soukromých investorů. Vybudované byty pak budou určeny pro ty, kteří žádnou nemovitost nevlastní a na bydlení vynakládají velkou část svých příjmů – tedy zejména pro samoživitele/ky, mladé rodiny, seniory, ale také ty, kdo působí v tzv. potřebných profesích (např. učitelé/ky).

Byty, které v rámci nového programu vzniknou, budou dle slov Bartoše sloužit jako nájemní byty za obvyklé ceny v daném místě, a to po dobu minimálně 20 let. „Situaci na trhu s bydlením to samozřejmě nijak podstatně nezlepší, ale je to jeden z prvních nástrojů,“ dodal Bartoš. Oproti předchozím podobným programům se, jak Bartoš také uvedl, nová podpora bude skládat z kombinace dotace a vhodného úvěru. Tím pádem bude možné podporu lépe zacílit a motivovat k bytové výstavbě v místech, kde je bydlení nedostupné. V lokalitách, kde jsou vysoké tržní nájmy a z výstavby lze čekat také odpovídající výnosy, se dotační složka bude adekvátně snižovat.

Nájemní bydlení je drahé a obecních bytů nedostatek

Cílem státu je podpořit výstavbu bytů v majetku obcí, přičemž např. v Praze městu patří jen 4 % bytů (a např. ve Vídni je to čtvrtina z celkového podílu). V celém Česku je pak cca čtvrt milionu obecních bytů a dvě třetiny z nich jsou určeny k pronájmu. V praktické rovině to znamená, že na jeden nájemní byt připadá až 25 zájemců.

Průměrné ceny nájemného v krajích se přitom stávají neúnosnými. Nejvyšší nájmy samozřejmě platí lidé v Praze, kde se cena za metr čtvereční pohybuje kolem 340 Kč, ve Středočeském kraji je to pak 240 Kč/metr čtvereční. Naopak nejnižší nájemné platí lidé v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Pro značnou část obyvatel jsou však tyto současné ceny bydlení mimo jejich finanční možnosti. I proto se právě s žádostmi o bydlení obrací na obce. Ty ale stále rostoucí poptávku nedokáží pokrýt.

Konkrétně program Nájemní bydlení je dle slov Ivana Bartoše jeden z prvních kroků široké reformy dostupného bydlení, kterou jeho resort spouští. Pod označením Bydlení pro život chce postupně prezentovat další kroky, které by měly dostupnost bydlení v Česku zvýšit.