Více nehod motorkářů. Silné stroje opět brázdí silnice

Havárie motorky
Fotky Policie ČR

OLOMOUCKÝ KRAJ – Oteplení a slunečné počasí již mnoho motorkářů láká vytáhnout své stroje z garáží a vyrazit na cesty. Policisté proto častěji řeší nehody s nimi. Ne vždy je motorkář viníkem, ale někdy může nehodě předejít.

V posledním týdnu policisté v olomouckém kraji řešili větší množství dopravních nehod, jejímž účastníkem byl motorkář. Ne vždy byl i viníkem karambolu. Třeba v případě sobotní nehody na Olomoucku, kdy motorkáři do cesty vběhl pes. Řidič položil motorku na asfalt a přitom se bohužel zranil. Způsobená škoda na motorce Harley Davidson se vyhoupla na 100.000 korun.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Pak je skupina motorkářů, kteří jdou neštěstí naproti – nejsou na jízdu dostatečně připraveni, neadekvátně reagují na situaci v provozu, nepředvídají nebo prostě nezvládnou jízdu. Krajnice jsou po zimě plné prachu a štěrku a právě na to by měli motorkáři nejvíc dávat pozor. Takovou situaci podcenil i 56letý řidič na stroji Harley Davidson u Maršíkova na Šumpersku. V zatáčce najel na štěrk, vyjel mimo silnici a v travnatém svahu havaroval. “Motorkář utrpěl zranění a na stroji byla způsobena škoda za 250.000 Kč,” upřesnila policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Policie proto radí motorkářům, na co si dávat pozor: 

  • myslete na to, že společně s chodci a cyklisty patříte do skupiny nejzranitelnějších účastníků silničního provozu,
  • i sebelepší výbava není zárukou bezpečného návratu, pokud jedete riskantně, zejména pokud nepřizpůsobíte rychlost své jízdy stavu silnice, hustotě provozu a počasí,
  • při jízdě vždy předvídejte, ostatní řidiči si Vás nemusí všimnout nebo nemusí odhadnout Vaši rychlost,
  • v jarním období je povrch komunikací studený, a proto přilnavost pneumatik není tak vysoká, na kterou jste zvyklí v létě,
  • nemusí se to zdát, ale po zimní přestávce máte částečnou ztrátu návyků a dovedností jízdy na motocyklu, hned od začátku „netlačte na pilu“.

Havárie motorky

Havárie motorky