Po Olomouci na 1310 sdílených kolech a elektrokoloběžkách. Co je letos nového?

OLOMOUC – S příjemným počasím se do Olomouce naplno vrátila sdílená doprava. Provozovatelé těchto služeb zůstávají letos stejní. Novinkou je uvedení kontaktního telefonního čísla na kole či koloběžce, což by mělo usnadnit nahlášení problémů s parkováním. Společně s provozovateli se město zaměří na pravidla správné jízdy po městě.

V Olomouci je letos možné se projet na sdílených kolech od Next Bike, v případě koloběžek mohou lidé vybírat mezi společnostmi Bolt, Eagl a Lime. „Provozovatelé koloběžek tak zůstávají stejní a svůj počet na sezónu ani nerozšiřují. Celkový počet sdílených kol a elektrokoloběžek se tak letos čítá okolo 1310 strojů. Co se týká sdílených kol, tak v Olomouci už letos nejsou zastoupena Rekola,“ popsal městský cyklokoordinátor Stanislav Losert. Pro mnoho Olomoučanů, studentů i návštěvníků města se sdílená mobilita stala vítanou alternativou k pohybu po městě. Jen za loňský rok podle údajů provozovatelů uskutečnili 271 625 jízd na jízdních kolech a 231 668 jízd na elektrokoloběžkách. Služba si tak nesporně našla svoje místo a město pro ni už před časem vytvořilo i speciální webovou stránku. Dohledat na ní lze veškeré užitečné informace včetně možnosti nahlášení problémů s parkováním.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

„I v letošní sezóně budeme po provozovatelích důsledně požadovat zejména to, aby využívali nastavení ve svých aplikacích a jejich klienti tak nemohli odstavit kola či koloběžky mimo dohodnutá místa,“ doplnil jedno z důležitých pravidel cyklokoordinátor Losert. „V průběhu letošního roku mají mít navíc všichni na svých strojích umístěné také kontaktní telefonní číslo, aby bylo možné se dovolat zodpovědné osoby provozovatele, která má za ně v Olomouci sdílenou dopravu na starost,“ objasnil.  Nahlásit problém s parkováním provozovateli bylo dosud možné prostřednictvím telefonu, emailu nebo formuláře, vše je uvedeno na webu. Kromě dodržování správného parkování se chce město společně s provozovateli zaměřit znovu i na osvětu, která zdůrazňuje pravidla správné jízdy po městě.

Obnovou už před hlavní sezónou prošlo i veškeré vodorovné značení, které v Olomouci vymezuje parkovací zóny pro sdílená kola a elektrokoloběžky. A postupně se zvyšuje také počet stojanů na kola. Jen v loňském roce jich město instalovalo dalších 42, co znamená celkovou kapacitu 84 parkovacích míst. „Je nesporné, že služba sdílené dopravy přináší možnost rychle, levně a především ekologicky se přemisťovat po městě. Už proto se musíme společně s provozovateli dál snažit o to, aby její výhody převažovaly nad případnými problémy,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Pejpek.