Další zvýšení důchodů je tu, je však nižší, než být mělo. Nový systém je ale prý spravedlivější

Zdroj: Pexels/ Andrea Piacquadio

ČESKO – Kvůli vysoké inflaci se důchody valorizovaly v posledním roce a půl nebývale často a nebývale hodně. Aktuálně tak průměrné penze již dokonce přesahují 20 tisíc korun. K dalšímu navýšení důchodů v řadě došlo k 1. 6. 2023 a důchodci si polepšili v průměru o 800 Kč. Ovšem o tuto částku jejich penze vzrostly již dle nového mechanismu, dle toho původního by jim totiž náleželo ještě o dalších přibližně tisíc korun více. To by však byla těžká rána pro již tak skomírající státní rozpočet. Přesto je ale minimálně pro určitou část důchodců nový systém výhodou. Proč?

Jak je to s důchody?

Aktuální valorizace je nastavena tak, že důchod se zvyšuje o 2,3 % procentní výměry a k tomu je přičtena pevná částka 400 Kč. Když člověk pobírá důchody dva, tak 400 Kč obdrží jen jednou a procentní výměry se zvýší v obou případech. Současný mechanismu ve výsledku vede k nižšímu navýšení, ale promítá se do důchodů tak, že se poměrově více zvyšují nižší důchody a méně ty vyšší. Pevná částka navýšení o hodnotě 400 Kč pak dle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) do systému vnáší vyšší prvek solidarity s důchodci s nižšími důchody. Reálně si „nejvíce“ polepší ti, jejichž důchod se pohybuje kolem 8 tis. Kč.

Jak vnikl nový systém?

Pokud byste přemýšleli, jak resort práce a sociálních věcí dospěl zrovna k takové parametrické podobě valorizace, jaká byla aktuálně uplatněna, nehledejte za celou problematikou žádnou důkladnou vědu. „Navýšení o 2,3 % z procentní výměry a 400 Kč je výsledek debaty na úrovni politické. Vycházeli jsme z možností státního rozpočtu, kdy jsme předpokládali, že by náklady měly být do 20 miliard korun. A tak jsme hledali kompromis, jak to zvládnout a nastavit to vhodně i sociálně. A to tak, abychom nevytvářeli další nespravedlnosti,“ shrnul Jurečka.

O tom, jaká bude nová výše jejich penze (v dané výši bude vyplácena od června), se ti, kteří důchod pobírají, dozvědí prostřednictvím valorizačního oznámení, to jim bude doručeno poštou. Dle slov Františka Boháčka, ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení, bude oznámení rozesíláno tak, aby dorazilo v době, kdy důchodci pobírají důchod.

Jaký bude další vývoj?

V prvé řadě je třeba říci, že nový systém valorizací napadlo opoziční hnutí ANO u Ústavního soudu. Jeho rozhodnutí zatím nepadlo. Scénáře dalšího vývoje tedy mohou být různé. Důležité bude také to, kdy přesně soud rozhodne. Vyloučit pak nelze ani variantu, že provedené změny ve valorizacích označí za protiústavní. V takovém případě by pak musel pravděpodobně stát rozdíl mezi valorizací stávající a tou, k níž mělo dojít dle původních mechanismů, doplatit. Dle Jurečky by to však do budoucna znamenalo enormní mandatorní výdaj, na nějž ve státní kase nejsou prostředky. To byl také důvod, proč vláda nenechala valorizaci na původní úrovni a nevyjednávala o parametrických změnách až od příštího roku. „Kdyby ty původní hodnoty ve valorizaci proběhly, ty peníze bychom do rozpočtu nikdy nedokázali vrátit zpět,“ uzavřel ministr.

Letošní inflace pak již nenasvědčuje další mimořádné valorizaci. Podle slov Boháčka lze tedy počítat s tím, že k dalšímu případnému navýšení důchodů dojde až s počátkem roku 2024.