Slevy a akce, které vyjdou draze. Matoucí označení cen. Tipněte si, kolik zaplatíte za uzeniny na obrázku

Foto: Rýdlová J.

Zákazníci slyší na slevy a akce. To prodejci vědí moc dobře, takže v supermarketech se to jimi jen hemží. Nezřídka je cena snížena o 30 až 40 %, což je při dnešních vysokých cenách potravin při placení opravdu znát. Nicméně zákazník doma mnohdy zjistí, že na nákupu nejen neušetřil, ale naopak zaplatil více, než byl původně ochotný. Proč? Protože mu bylo zboží zaúčtováno za plnou cenu, tj. za cenu, za kterou by ho normálně vůbec nekoupil. Někdo nad tímto zjištěním mávne naštvaně rukou, jiný si dá tu práci a absolvuje cestu do obchodu znovu. Zde je mu však vysvětleno, že ze strany prodejce k žádnému pochybení nedošlo. Problém je v zákazníkovi, jelikož si špatně přečetl cenovku. Jako ukázkový příklad uvádím svou červnovou zkušenost s nákupy v jedné z ostravských prodejen PENNY MARKET.

Překvapení u pokladny

Kolik myslíte, že zaplatíte za jedno balení Párečků na gril a jedno balení Bavorských grilovacích klobásek na hlavním obrázku? Pokud se domníváte (podobně jako já a mnoho dalších zákazníků), že za párečky 54,90 Kč a za klobásky 34,93 Kč, jak hlásá velká a tučně vytištěná cena na červené cenovce, jejíž barva označuje výhodný nákup, velmi se mýlíte. Zatímco u párečků uvedená cena platí, za klobásky na obrázku zaplatíte běžnou cenu (je uvedena malými číslicemi) a činí 49,90 Kč za balení 200 g. Možná nyní nevěřícně kroutíte hlavou.

Akce vs. sleva

Vysvětlení se mi dostalo u pokladny, kde mě značně překvapila astronomická výše ceny nákupu, který se skládal převážně z cenově zvýhodněných položek. Jestliže je zboží označeno slovy AKCE, zvýrazněná cena se týká veškerého příslušného zboží u této cenovky, proto párečky stojí 54,90 Kč. Avšak pokud je na cenovce uvedeno SLEVA -30 %, jedná se převážně o slevu na potraviny, kterým se blíží datum spotřeby.

Zboží v akci

Zásadní informace malým písmem

A nyní přichází to nejdůležitější. Zlevněná cena platí pouze na označené zboží. Poznámku přesně v tomto znění najdete na červené cenovce napsanou dole velmi malým písmem. Jestliže vidíte hůř na blízku, nemáte šanci ji přečíst. I pokud vidíte dobře, je velmi pravděpodobné, že si jí vůbec nevšimnete, protože v porovnání s velkou a tučně vytištěnou akční cenou vám splyne s pozadím. A co je nejhorší, i když si přece jen této věty všimnete, budete v okolí marně pátrat po vysvětlení, jak je vlastně zlevněné zboží označeno, abyste ho mohli odlišit.

Zboží ve slevě. Informace „Platí pouze na označené zboží“ (poslední řádek malým písmem)

Pátrání po žlutém kolečku

Teprve když se zeptáte obsluhy, dozvíte se, že zlevněné zboží musí být označeno žlutým kolečkem s nápisem -30 % a slovy STOP PLÝTVÁNÍ, viz obrázek. Pokud dané zboží takto není označeno, platí původní běžná cena. Nutno dodat, že někdy se v tomto systému nevyzná plně ani samotná obsluha, zejména pokud začíná svůj pracovní poměr, tudíž se musí zeptat zkušenějšího kolegy.

PENNY slevové kolečko

Cena potravin na obrázku

Hlavní obrázek zachycuje situaci, kdy zákazníci veškeré zlevněné klobásky (tedy ty označené žlutým kolečkem) již vykoupili. V regálu zbylo pouze zboží za nezlevněnou cenu. Pokud se necháte nalákat červenou cenovkou s výhodnou cenou, aniž byste si důkladně prostudovali veškerý miniaturní text, a příslušné zboží si vezmete, máte smůlu. Bude vám zaúčtovaná plná cena. Nutno ovšem dodat, že jestliže si svého omylu všimnete během nebo i po zaplacení, pokladní vám umožní zboží vrátit a vy dostanete své peníze zpět. V každém případě však počítejte s menším či větším časovým zdržením, protože ke stornu ceny musí být povolán oprávněný pracovník.

Daný prodejce není zdaleka jediný, jehož označení cen mate zákazníky. V jednom z našich budoucích článků vás upozorníme, na jaké další problémy můžete při svých nákupech narazit. Rovněž se budeme věnovat otázce, je-li takovéto problematické označení cen v souladu se zákonem a co hrozí prodejci za jeho porušení.