Na Knížecí louce přibylo nové solární osvětlení

Osvětlení Zdroj: Město Moravská Třebová
Na Knížecí louce přibylo nové solární osvětlení
MORAVSKÁ TŘEBOVÁ – Na Knížecí louce můžete od listopadu spatřit nové osvětlení. Pět moderních zařízení poslouží k větší bezpečnosti osob podél frekventovaného úseku cyklostezky. Lampy jsou plně funkční i za nepříznivého počasí.
Ceny energií neustále rostou, a proto je jedinou možností využívat moderní technologie a tím na jejich zvyšování reagovat. „Náklady na pořízení solární lampy jsou kompenzovány tím, že pro její instalaci nemusíme platit za výkopové práce a další úkony spojené s pokládkou kabelů do země. Díky využití sluneční energie je následný provoz téměř zdarma. Pohybové čidlo navíc umožňuje regulaci intenzity svícení,“ vysvětlil místostarosta města Václav Dokoupil. LED svítidla Enstore Quattro plynule přecházejí z večerního a ranního svícení bílým světlem do nočního režimu s žlutooranžovým světlem a nulovým obsahem takzvané modré složky, proto nedochází k ovlivňování nočního klidu živočichů a rostlin v blízkosti lampy.
Také je menší vznik světelného smogu. Celková cena za instalaci pěti světelných bodů je skoro tři sta tisíc korun bez DPH.