Chlapec s vysokou horečkou upadl v obchodě do bezvědomí. Jak dopadla záchrana?

Zdroj: HZS Pardubice

PARDUBICE – Volání o pomoc a záchrana života. Tak probíhal nákup profesionální hasičky Gabriely Jeřábkové v jednom z obchodních center v Pardubicích. Naštěstí neváhala ani minutu, a tím chlapci zachránila život.

Hasička s kamarádkou nakupovaly v obchodě, když v tom uslyšeli, že paní o kousek dál křičí „help, help“. „Ihned jsem přiskočila. Chlapec vůbec nereagoval, položila jsem ho na zem, nedýchal a už mu začaly modrat rty,“ popsala Gabriela Jeřábková z pracoviště prevence, ochrany obyvatelstva a krizového řízení HZS územního odboru Pardubice. Hned z chlapce strhala několik vrstev oblečení a začala se záchranou.

„Po chvíli již dýchal, položila jsem ho na bok. Jiný nakupující muž přivolal záchranku. Jelikož jsem měla nákup za pokladnou, řekla jsem ať jdou naproti právě přijíždějící záchranné službě a vrátila se do obchodu. Jsem ráda, že je chlapec v pořádku, sdělila Gabriela. Záchranka chlapce se čtyřicetistupňovou horečkou okamžitě odvezla do nemocnice.

Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleny Kisaly horečka dráždí mozek, který vysílá informaci nervům a svalům, svaly se pak nepřirozeně napínají a stahují a dochází k febrilní křeči. Při záchvatu dítě může upadnout až do bezvědomí a může dojít k poruchám dýchání.