Parní lokomotiva z roku 1930 se vrátí zpět na koleje

Parní lokomotiva Zdroj: Pixabay

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Dolní Lipce je v plánu výstavba nového železničního muzea, v jehož exponátech nebude chybět ani parní lokomotiva. Ta se má vrátit na koleje v rámci pravidelných letních jízd.

Lokomotiva není po nehodě z roku 2011 zatím schopna provozu a kraj ji má v úmyslu po dohodě s Českými drahami a s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku opravit a vrátit na koleje. „České dráhy mají v České Třebové deponovanou parní lokomotivu z roku 1930. Našim záměrem je ji získat a udělat maximum k jejímu zprovoznění a využití na akcích pro veřejnost, a to včetně letních jízd parních vlaků,“ nastínil záměr hejtman pardubického kraje Martin Netolický.

Železniční trať z Dolní Lipky do Hanušovic čeká v příštím roce také významné výročí. „Provoz na trati z Dolní Lipky do Hanušovic byl zahájen 15. října 1873, což znamená, že si v příštím roce budeme připomínat 150 let této trati,“ řekl hejtman. Pro zájemce bude připraven zajímavý program, můžou využít i parních vlaků s podrobným seznámením s připravovaným muzeem v Dolní Lipce.