Jiskra z kamen zapálila přístavbu. Při hašení kvůli mrazu zamrzaly hadice

Požár přístavku Zdroj: HZS Pardubice

PARDUBICKÝ KRAJ – Hasičům ztěžuje v posledních dnech práci velký mráz. Včera spadlo na koleje v České Třebové elektrické vedení a musel být zastaven provoz. Večer jely čtyři jednotky hasičů k požáru přístavku u restaurace do Valů.

K požáru přístavku došlo včera o půl jedenácté večer. Plameny pohltily i střechu. „Ve voze nám teploměr ukazoval minus jedenáct stupňů Celsia. Zamrzaly hadice, solí jsme museli zasypávat hydrant. Výtlaky na cisterně zamrzaly“ uvedl velitel zásahu Martin Dařbuján ze stanice Přelouč.

Uvnitř přístavby se měla nacházet tlaková nádoba i kanystr s hořlavou kapalinou. Hasiči vynesli dvě propanbutanové lahve. Přistavěnou restauraci museli ochlazovat, aby se plameny nerozšířily. O hodinu později se podařilo dostat požár pod kontrolu.

Dnešní dopoledne vyšetřovatel hasičů zkoumal příčinu požáru. „Nájemník topil v kamínkách briketami. Protože byla velká zima, nechal otevřená dvířka kamen a z nich vypadly jiskry na nepořádek, který byl poblíž kamen,“ vysvětlil vyšetřovatel hasičů Aleš Janad. Škoda je předběžně vyčíslena na tři miliony korun.