Nahlédněte do staré pernštejnské pokladnice v podzemí pardubického zámku

Truhla Zdroj: VCM Pardubice

PARDUBICE – Na pardubickém zámku si v sobotu můžete prohlédnout starou truhlici, která se skrývá v jeho podzemí. Nejbližší komentované prohlídky se uskuteční 17. prosince 2022 od jedné hodiny, 14. ledna a 11. února 2023 vždy od jedné hodiny.

Pokladnice z hrubě tesaných fošen pobitá železnými pásy je tři a půl metru dlouhá a metr široká. Správce zámku ji tenkrát našel v malém sklepení pod zámeckou kaplí teprve ve dvacátém století. „Do současnosti se zachovala nejen díky stabilnímu klimatu, ale především protože již od dob Viléma z Pernštejna nemohla vzhledem ke svým rozměrům sklípek opustit. Truhla sloužila jako trezor uchovávající nejvýznamnější listiny, smlouvy, zlato a cennosti. Dimenzovaná byla na stovky kilogramů zlata a stříbra,“ uvedla Kateřina Procházková ze Zámku Pardubice. Dostat se k ní jde přes zámeckou kapli dolů po úzkém točitém schodišti a podzemními chodbami přes několik velkých dveří. Truhlu zabezpečují petlice a mechanické zámky.

Prohlídky se může zúčastnit maximálně deset osob a je nutná rezervace přes formulář nebo e-mailem rezervace@vcm.cz, nebo na telefonním čísle 773 819 028.