Rychlovky Neužilovi šly, ale při dvanáctiminutovkách trpěl!

Že je herec Václav Neužil zdatný sportovec, to dokázal jako Emil Zátopek v životopisném filmovém zpracování režiséra Davida Ondříčka. Na roli se připravoval dlouhých pět let!

Film se dlouho odkládal kvůli penězům . Dokonce hrozilo, že k natáčení vůbec nedojde. A kolegové z Dejvického divadla si z něj v šatně dokonce utahovali. „Vážně furt běháš, i když to nebude?“ dobírali si ho se smíchem. V průběhu těch pěti let byla i období, kdy neběhal, kdy to vypadalo, že film opravdu nebude. Sám režisér si totiž občas nebyl jistý: „Třeba až to vyjde, budeš už na to starý!“

Nakonec ale všechno dobře dopadlo, film byl natočený a v roce 2021 měl premiéru. „Ve finále to byl pro mě velký zážitek,“ svěřuje Václav s tím, že ačkoliv byl vždy velkým sportovním fanouškem a sám hrál tenis a hokej, chyběla mu vytrvalost. „Takže když jsem začal běhat, nebyl jsem si jistý, jestli to dokážu. Naznačil jsem to i Davidovi. Pro mě byly vytrvalostní běhy vždy to nejhorší, co jsem v tělocviku dokázal skousnout. Když byly rychlé trasy, tak tam jsem se nějak dokázal zorientovat, ale jakmile byla takzvaná dvanáctiminutovka, což znamenalo, že se v kuse dvanáct minut běhá, bylo to pro mě ve věku osm devět let nepředstavitelné,“ přiznává.

Tato role ale byla zcela výjimečná a bylo jasné, že kvůli ní bude muset podstoupit určitou fyzickou proměnu. „To je vlastně hercův sen, možnost změnit se v někoho jiného a je vlastně princip herectví. To jsem vždycky trochu záviděl  hollywoodským hercům, že jsem je v určité roli skoro nepoznal,“ popisuje Neužil.

Nyní má další výjimečnou roli ve filmu o kontroverzních bratrech Mašínových, kteří se postavili komunistům a prostříleli se na Západ. „Hraju tam jejich strýce Bořka Nováka, což byl bratr jejich maminky. Je to taková menší role.“