Ve Vísce u Jevíčka shořel dům s dílnou. Skladovali dřevo u topidla

Ilustrační foto Zdroj: HZS Pardubice

SVITAVY – Celkem dvanáct jednotek hasičů spěchalo v pátek o půl čtvrté odpoledne k velkému požáru rodinného domu s dílnou ve Vísce u Jevíčka. Šlo o druhý stupeň požárního poplachu a majitelům vznikla škoda čtyři miliony korun.

„Událost byla na operační středisko hasičů oznámena jako viditelné plameny u komína. Ovšem po příjezdu první jednotky na místo byl již objekt ve třetí fázi požáru,“ říká operační důstojnice Krajského operačního a informačního střediska HZS Pardubického kraje Barbora Kubínová. Velitel zásahu rozdělil místo na dva bojové úseky – hašení požáru a ochlazování okolních budov. Průzkumná skupina hasičů zjistila výskyt zahřáté acetylenové lahve, a tak ihned začali s ochlazováním. Lahev se podařilo po hodině zchladit na dvacet stupňů.

Velitel na pomoc přivolal i výškovou techniku. Požár dostaly hasiči pod kontrolu v pět hodin odpoledne a zcela ho zlikvidovali až další den v osm ráno. Do rána místo požáru střežila dobrovolná jednotka z Jevíčka. Příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností nevhodné skladování palivového dřeva blízko topidla.