Rodiče nedonošených miminek dostanou možnost se o ně starat hned po porodu

Inkubátor Zdroj: Pixabay

PARDUBICKÝ KRAJ – Rodiče předčasně narozených dětí dostanou možnost nepřetržitého kontaktu se svým miminkem hned po porodu. Nemocnice zavádí projekt úzké spolupráce s rodiči od prvních okamžiků narození.

Hlavním úkolem projektu Close Collaboration with Parents, který začnou nemocnice používat, je kontakt rodičů s dítětem hned v prvních dnech po narození. „Jeho cílem je, aby miminka, která první dny nebo i týdny po narození musí trávit v inkubátoru, mohla využívat všech výhod přítomnosti maminky i tatínka od prvních okamžiků,“ uvedl mluvčí Krajského úřadu Pardubice Dominik Barták.

Nedonošené děti totiž leží v inkubátorech, ale mají omezenou možnost být v kontaktu se svými rodiči. To se nyní v nemocnicích změní. Inkubátor se přesune na pokoj maminek a personál nemocnice pomůže rodičům aby se mohli stát tím, kdo od prvních okamžiků začne pečovat o své dítě a bude s ním v neustálém kontaktu.

Jsou vybrány dvě mentorky, které se učily nové přístupy péče o nezralé děti přímo ve finské nemocnici, která začala tento nový projekt zavádět, a své zkušenosti předají lékařům na oddělení. „Nejdůležitějším momentem celého projektu je, aby primárními pečovateli o předčasně narozené miminko byli rodiče, přebalovali ho, klokánkovali, krmili a podobně. A abychom se my, jako zdravotnický personál, stali v této péči rodičům dobrými průvodci,“ uvedla sestra a mentorka projektu z Univerzity Pardubice Eva Hlaváčová.