Nový nadchod u polikliniky v Litomyšli je v provozu

Nový nadchod v Litomyšli Zdroj: Město Litomyšl

LITOMYŠL – Nadchod přes silnici u polikliniky je hotový, pro obyvatele tak nabízí pohodlné a bezpečné spojení s centrem města. Jde o moderní stavbu pohledového betonu s bezbariérovým vstupem.

Nosná konstrukce nadchodu z dálky připomíná kříž, lávka je zastřešena a zajistí chodcům plný komfort. „Konstrukce vypadá velmi jednoduše, ale jednoduchá není. Není tam nic schovaného, vše má nějakou funkci,“ uvedl architekt Tomáš Koumar. Umělecky zhotovený nápis Smetana je spojen s rodákem města Bedřichem Smetanou. Délka lávky je padesát šest metrů a šířka tři metry.

Nový nadchod má bezbariérový přechod díky výtahu, který je zdarma v provozu od pěti hodin ráno do deseti do večera. Lidé se zdravotním postižením s Euroklíčem ho mohou používat neomezeně. Lávka je osvícena a vybavena kamerami. Vnitřek výtahu je pokrytý kresbami české výtvarnice Ivany Šrámkové.

Dotaci ve výši čtyřicet pět milionů korun na stavbu nového nadchodu získalo město ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Také druhý nadchod přes silnici u Smetanova domu čekají opravy. Část nadchodu se odstraní a zhotoví nová pro cyklisty a chodce. Krajní podpěry zůstanou. K opravě má dojít v průběhu letošního roku.