Video: Muži kradli ve firmách napříč půlkou republiky. Dopadla je zásahovka

Zdroj: Pixabay

SVITAVY – Kriminalisté zadrželi v Přerově dva muže, podezřelé ze série vloupání v několika krajích republiky. K vloupání si vybírali firmy s vysokými obraty a jeden z mužů dokonce doma nelegálně držel zbraně.

Již dříve trestaní muži loupili od května do října minulého roku v Královéhradeckém, Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském a Jihočeském kraji, a také na Vysočině. „Vybrali si firmu, která by mohla produkovat vysoké obraty a peníze si průběžně ukládat v hotovosti do firemních trezorů, současně se musel objekt nacházet v blízkosti dálnice, kvůli možnosti rychlého útěku a hlavně – dostat se dovnitř. Tam vyřadit průmyslové kamery, poškodit čidla světel a odcizit co nejvíce peněz,“ vysvětlila mluvčí policie Markéta Janovská.

Královéhradecká zásahová jednotka spolu se svitavskými kriminalisty zadržela hned po spáchání činu dva muže. Podezřelí ve věku jednačtyřiceti a pětačtyřiceti let, byli už nějakou dobu v hledáčku policie. Po zadržení kriminalisté provedli u mužů domovní prohlídky a prohlídky motorových vozidel. Během prohlídek nalezli další věci důležité pro trestní řízení, takže prozatímní výčet osmnácti skutků a škoda skoro sedm milionů korun možná nebudou konečné. U staršího z mužů nalezli i zbraně a střelivo, které si opatřil a uchovával nelegálně.

Muži jsou nyní stíhání vazebně. Jsou obviněni z trestných činů krádeže, neoprávněného užívání cizí věci, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a starší i z nedovoleného ozbrojování. Oběma v případě prokázání viny a odsouzení hrozí až osm let za mřížemi.