Dodá nám pobyt na lednovém slunci potřebný vitamín D, nebo se musíme spoléhat na jiné zdroje?

Zdroj: maxpixel.net

V době předkovidové se o vitamínu D příliš nemluvilo. Měli jsme za to, že je potřebný pro pevné kosti, a proto jsme se pokoušeli vpravit do svých ratolestí (zpravidla za jejich čilého odporu) rybí tuk. A tím náš zájem o něj skončil. Díky pandemii se však k tomuto důležitému vitamínu začala obracet pozornost, i když zprvu velmi opatrně. Dnes již nikdo nepopírá, a dokazují to i vědecké studie, že vitamín D může sehrát důležitou úlohu v situacích, kdy naše tělo bojuje s infekcí, což je nyní v období viróz velmi aktuální. A nejen to. Dokonce se hovoří o tom, že jeho dostatek v organismu také pomáhá působit proti onkologickým onemocněním.

Kde na obloze musí slunce být?

Déčko získáváme nejen ze stravy, ale také ze slunce. Avšak zdaleka ne každý pobyt na slunci nám  zaručí, že vitamín D skutečně získáme. Záleží hodně na tom, v jaké pozici se slunce nachází. Pokud vrháme tzv. dlouhé stíny, tj. délka našeho stínu je delší než naše skutečná výška, je slunce již příliš nízko a UVB záření, které je nutné k vytvoření vitamínu) se odráží od ozónové vrstvy a proniká k nám jen minimálně. Takže pokud chceme ze slunce získat vitamín D, nemá smysl se opalovat ráno nebo večer. Orientačně se uvádí, že v naší republice získáte naposledy vitamín D ze slunce v prvním zářijovém týdnu a pak až od poloviny dubna. Po celé následující období bychom měli věnovat zvýšenou pozornost přijímání déčka z potravy, protože sluníčko nám v tomto už příliš nepomůže.

Co překáží tvorbě „déčka“?

K tvorbě vitamínu D je potřeba UVB záření. Průchod tohoto záření pohlcuje ozónová vrstva, snižují jej mraky, znečištěné ovzduší a opalovací krémy. Také není dobrá přehnaná hygiena, časté koupele v horké vodě a mýdlo totiž zbavují kůži ochranné vrstvy mazu a tuku důležité pro tvorbu vitamínu D. Bronzové opálení neznamená automaticky vitamín D. Toto je ale velký mýtus. Naše kůže totiž zhnědne díky UVA slunečnímu záření. K tvorbě vitamínu D je však potřeba UVB záření.

Zdroje vitamínu D

Mezi zdroje bohaté na tento vitamín patří zejména rybí tuk (makrela, losos, tuňák atd.), tresčí játra, máslo, sýry, žloutek a plnotučné mléko. Na rozdíl od mnoha jiných vitamínů ho téměř vůbec nenajdeme v zelenině a v ovoci. Spolu s vitamíny A, E a K patří k vitamínům rozpustným v tucích nikoli ve vodě.

Denní dávka

Naše populace má obecně spíše nedostatek déčka. Má-li ho někdo nedostatek, málokdy ho doplní pouze stravou či pobytem na slunci (to platí i pro léto), protože většinu dne trávíme uvnitř budov. Je tedy potřeba ho doplnit v podobě přípravků. Nejdříve však potřebujete vědět, jak na tom jste. Hladina vitamínu D se zjišťuje z krve. Chcete-li znát jeho přesnou hodnotu, neobejdete se bez návštěvy lékaře a laboratorního vyšetření odebrané krve. Pokud se zjistí nedostatek či dokonce velký deficit, měl by vám být předepsán přípravek doplňující hladinu vitamínu D v krvi s tím, že přibližně po třech měsících následuje na kontrolní odběr. Ne každý lékař vám však udělá odběr bezdůvodně jen tak na požádání (musí je totiž vykázat zdravotní pojišťovně k proplacení). Cena v mnou navštívené laboratoři činila 420 Kč.