Kvůli komínu vám může shořet celý dům. Na co si dát pozor?

Zdroj: HZS Pardubice

PARDUBICKÝ KRAJ – Saze v komíně, nevhodná konstrukce komína nebo hořlavé předměty v jeho blízkosti. To jsou důvody celkem dvaceti čtyř požárů, u kterých hasiči zasahovali za poslední dva měsíce. Každoročně tak dochází ke zraněním i milionovým škodám.

Praskání, hučení a občas i vylétávající jiskry vás upozorní na to, že hoří saze v komíně. „Většinou je na vině nedbalost majitelů, kteří zanedbávají pravidelnou údržbu spalinových cest. Nezapomínejte na pravidelné čištění, které můžeme provést i sami. Jednou do roka ale musí být provedena kontrola spalinové cesty oprávněným kominíkem. Kouřovody a topidla udržujte v řádném technickém stavu,“ upozornila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Špatně nainstalované komínové těleso způsobilo shoření chaty v Býšti v říjnu minulého roku. Kvůli nepředpokládané změně provozních parametrů na komínovém tělese vznikl požár rodinného domu v Luži. Škoda se dostala na šest milionů korun. Důležité je používat topidla určená pro dané kotle. V Jamném nad Orlicí muž zatopil v kamnech pomocí benzínu a utrpěl popáleniny.

Majitelé obchodu v Litomyšli měli nesprávně uložené hořlavé látky poblíž topidla. V listopadu minulého roku došlo v obchodě k požáru se škodou dva a půl milionu korun. Také rodinný dům s dílnou ve Vísce u Jevíčka shořel vinou palivového dříví v blízkosti topidla. Přišli tak o čtyři miliony korun.

„V případě topidel na pevná paliva dávejte pozor na žhavý popel. Ten nechte zcela vychladnout, pak uložte do nehořlavých nádob a umístěte do bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek. Vyvarujte se ukládání žhavého popela do plastových popelnic, ty se totiž mohou pak žárem zdeformovat, a hlavně se znovu rozhořet,“ dodala Horáková.