V pardubickém zámku se návštěvníkům otevřou dva nové prostory

Zdroj: Krajský úřad Pardubice

PARDUBICE – Na zámku v Pardubicích přibydou dvě nové stavby s velkými prostory. Galerii už na zámku nenajdete, v letošním roce se přestěhuje do Automatických mlýnů. Uvolní tak prostory pro společenský sál se zázemím v hlavním paláci a nové návštěvnické centrum a pro stálá expozice muzea v hospodářských budovách.

Díky vlastním areálům, které muzeum a galerie získají, se stane jejich propagace pro návštěvníky lépe srozumitelná. „Až do neděle 15. ledna jsou v prostorách galerie na zámku k vidění poslední výstavy – výstava Těla v úzkých a dlouhodobá expozice Reflexe krajiny a přírody. Určitě bych všem zájemcům o výtvarné umění doporučila jejich návštěvu. Zároveň se tu všichni mohou naposled podívat do výstavních sálů, které galerii sloužily od začátku 70. let minulého století,“ informovala ředitelka galerie Klára Zářecká. Hlavní výstavní plocha Gočárovy galerie zůstane až do otevření v Domě U Jonáše a využije se k prezentaci umělecké tvorby, sbírek a edukaci dětí.

Nejprve galerie opustí dosavadní výstavní prostory, potom depozitáře a nakonec i kanceláře v zámeckém areálu. Samotnou rekonstrukci zahájí na konci letošního roku nebo na začátku toho příštího.