Zajímavý nález odhalil rybník Skříň. Pochází z dob našich předků

Zdroj: Krajský úřad Pardubice

PARDUBICKO – Zajímavý objev přineslo odbahnění rybníka Skříň v Lázních Bohdanči. Pod nánosy jílu leželo přes pět tisíc let staré dřevěné potrubí z vydlabaného kmenu.

Při rekonstrukci hráze rybníka se objevila stará dřevěná trubka, která tvořila potrubí z dob našich předků. Jednatel Rybničního hospodářství proto oslovil archeology Východočeského muzea. „Je to krásná ukázka, jak dobře nakládat s archeologicky cenným nálezem, který se stává majetkem Pardubického kraje. Těším se na jeho vědecké zpracování a dokumentaci od archeologů i využití v další prezentaci života našich předků,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Rybník Skříň je největším a historicky nejstarším na Bohdanečsku a leží nedaleko Neratova. Vypuštění rybníka proběhlo už několikrát, ale nikdo nepředpokládal, že by tu mohlo být původní potrubí. Měří asi osm metrů a váží kolem jedna a půl tuny. „Je to nádherný nález. Určitě budeme odebírat vzorky, abychom se dozvěděli, kdy sem bylo uloženo. Začneme také jednat o způsobu uložení a konzervace dřevěných prvků,“ objasnil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Podobné dřevěné špunty a trubky se používaly při zakládání rybníků až do počátku dvacátého století. Může to být i stavba předpernštejnská nebo třeba z devatenáctého století z dob barona Drascheho. Potrubí zůstalo velmi zachovalé, protože k němu nemohl vzduch a nacházelo se stále ve vlhku.