Brána borců v areálu letního stadionu dostane novou podobu

Brána borců Zdroj: Město Pardubice

PARDUBICE – Kulturní památka Brána borců, která je ve velmi špatném stavu, projde plánovanou proměnou. Vznikne zde prostor pro kulturní, společenské a volnočasové aktivity.

Mnoho let patří Brána borců k areálu letního stadionu, který se v současnosti rekonstruuje. Její oprava však nebyla součástí opravy fotbalového stadionu. „Jelikož je však Brána borců považována za významnou památku, která patří k historii města, chceme, aby tvořila součást nově předělaného areálu a byla opravena tak, aby zapadla do konceptu a mohla v budoucnu sloužit pro potřeby veřejnosti,“ potvrdil primátor města Jan Nadrchal.

Návrh architekta Jaromíra Chmelíka počítá se zachováním středověkého průchodu bránou a odtud je navržen vstup přímo do objektu. V objektu je plánován Fan shop a Sport bar s pokladnami. Pod tribunami je navržen sklad a sociální zázemí, přístup do objektu bude z ulice U Stadionu. Z veřejného prostoru se pomocí šesti schodišť dostanete na tribuny. Úpravami se tak zvětší užitný prostor asi o sto padesát metrů čtverečných, což je třicet devět procent původní plochy. Město navrhlo ve změně rozpočtu dva a půl milionu korun na zajištění kompletní projektové dokumentace, aby opravy mohly začít co nejdříve.