Pád stromu na auto a domácnosti bez elektřiny. Silný vítr způsobil velké škody

PARDUBICKÝ KRAJ – Silný vítr a déšť dal v minulých dnech zabrat hasičům, záchranářům i energetikům. Na Červenovodsku spadl strom na auto a dvě ženy zůstaly zaklíněné ve vozidle. Tisíce domácností se kvůli větru museli obejít bez elektřiny.

K děsivé nehodě na Suchém vrchu došlo v sobotu brzy ráno. „Na silnici z Jablonného směrem na Červenou Vodu spadl strom na projíždějící auto. Jednotky ihned po příjezdu dvě osoby z vozu vyprostily a předaly do péče zdravotníkům,“ sdělila mluvčí hasičů Vendula Horáková. Podle záchranářů zůstaly dvě ženy zaklíněné uvnitř auta. Posádkám komplikovaly dojezd další stromy, které zůstaly na silnici, a tak záchranáři vyrazili za zraněnými pěšky.

Hasiči evidují přes sedmdesát událostí. V noci z pátku na sobotu odstraňovali spadlé stromy na silnici, na zaparkovaných autech a pomáhali posádkám vozů, kterým zatarasily cestu spadlé stromy.

Montéři poruchových čet ČEZ Distribuce za sebou mají desítky nočních výjezdů především na Chrudimsku, Svitavsku a v okrese Hradec Králové. „Nejhorší situace nastala ve středu kolem deváté hodiny večer, kdy jsme evidovali dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí a další poruchy na nízkém napětí,“ uvedla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Nejčastější příčinou byl pád stromů a větví do vedení, došlo k poškození izolátorů, přetržení vedení.