Dva psi běželi dvacet kilometrů od domova. Našli je ležet na kraji pole

Zaběhnutí psi Zdroj: Městská policie Pardubice

PARDUBICKÝ KRAJ – Dva kříženci z vesnice poblíž Chrasti u Chrudimi využili otevřených vrat a vydali se na výlet. Od sobotního dopoledne museli venku přečkat dvě mrazivé noci.

Černí kříženci utekli z domova v sobotu při příjezdu návštěvy. „Majitel je záhy začal hledat, avšak marně. Včera kolem poledne přijali strážníci oznámení na dva černé psy, kteří pobíhají za Nemošicemi směrem na Mnětice,“ sdělila mluvčí policie Lucie Klementová.

Při příjezdu psovoda dva parťáci vyčerpaně leželi na kraji pole a sbírali síly. Na psovoda nejdříve vrčeli a štěkali, ale hlad byl silnější, a tak se za pamlsky začali kamarádit. Psovod si všiml známky na obojku a na ni jména psa a kontakt na majitele. „Tento způsob označení je nejlepší. Stačí totiž jeden telefonát a majitel je okamžitě vyrozuměn. Strážníci z odchytové skupiny se mohou pochlubit vysokou úspěšností s navrácením zatoulaných psů domů. Situace se zlepšila jak s povinným označováním mikročipy, tak především intenzivní osvětou o výhodnosti známek s označením a kontaktem,“ vysvětlila Klementová. Někdy pes sice očipovaný je, ale majitel ho už nikde nezaregistroval, tudíž je kontakt nedohledatelný. Pořízení známky nebo kapsle s označením a kontaktem na majitele je nejlepší možností.