Ceny energií klesají, dodavatelé zlevňují. Jak se meziročně snížila spotřeba a jaké jsou další vyhlídky?

Zdroj: Pexels/Patrycja Grobelny

ČESKO – Navzdory různým negativním predikcím nejnovější data ukazují, že spotřeba plynu a elektřiny v Česku meziročně klesla, v případě plynu o 19 % a v případě elektřiny o 4 %. I vzhledem k relativně mírné zimě se pak trh s energiemi relativně stabilizoval – a také ceny těchto komodit klesly. A to natolik, že dokonce první dva čeští dodavatelé začali energie nabízet levněji než za cenu, která je určena aktuálním vládním stropem. Dle odhadů analytiků budou tyto dodavatele následovat i další. Je tím tedy „energetická krize“ zažehnána?

Ačkoliv aktuálně Česko prožívá poměrně mrazivý týden a noční teploty klesají i výrazně pod nulu, dle odborníků se ani stávající přitápění v celkové spotřebě nijak neprojeví – zejména, pokud se v souladu s předpověďmi opět oteplí. Dle slov energetického konzultanta Jiřího Gavora tedy zatím topná sezona pokračuje velice dobře. „I když nyní zásoby plynu ubývají svižným tempem, stále jsou na vysoké úrovni, což nám dává jistotu, že topná sezona přejde bez administrativních zásahů,“ shrnul s tím, že energetici zároveň doufají, že stav zásob bude dobrý i po ukončení topné sezony a poslouží tak i jako základ pro příští rok.

Samozřejmě, že výdaje na energie zatíží peněženky každého (a budou se pohybovat přibližně na dvojnásobku), je dle Gavora dobré, že z cenového stropu bude možné „vycouvat“ zřejmě dříve, než naznačovaly predikce. O tom ostatně svědčí i to, že se zdá, že poroste počet dodavatelů, kteří postupně budou nabízet energie v cenách pod vládním stropem. To pak přinese nejen úsporu spotřebitelů, ale i státu.

Směrem k dlouhodobějším úsporám

V omezení spotřeby  plynu jsme pak již také prakticky splnili svůj závazek vůči EU a v omezení spotřeby elektřiny se k naplnění také blížíme. „Ceny plynu nás přinutily otočit termostatem a nemyslím, že by tam byly další rezervy, všichni jsme na tom maximu, co sneseme, nyní nastává situace pro úspory dlouhodobější – zvýšil se zájem o fotovoltaiku, tepelná čerpadla, to se jistě v dalších letech také příznivě projeví,“ shrnul Gavora. A právě pohled do budoucna je tím, co by nás nyní mělo začít zajímat. Podle energetického konzultanta Jiřího Beranovského je pak jednoznačným poselstvím proběhlých událostí uvědomit si, že energie jednoduše nejsou zadarmo. A nestojí jen peníze, ale platíme za ně i znečištěním životního prostředí. Jak tedy shrnul, události posledního roku by nás měly posunout k využití obnovitelných zdrojů a snížení spotřeby tam, kde to není třeba.

Energetická budoucnost?

Odborníci se pak shodují také v tom, že tzv. „prubířským kamenem“ budou zejména roky následující. Podle Beranovského totiž minimálně zatím schází konkrétní a dlouhodobější strategie. V kontextu užívání zemního plynu by tedy transformace energetiky měla dle jeho slov pokračovat např. směrem k bioplynu, který je uhlíkově neutrální, a u elektřiny by mělo dojít k využívání obnovitelných zdrojů nebo jádra. „Čeká nás nejspíš i transformace energetiky v distribuční části,“ doplnil s tím, že stále více domácností svou pozornost obrací k vlastním zdrojům.